Депутат від БПП закинув Садовому і Ко неправильне використання мільярдів із децентралізації

 

Вадим Денисенко
народний депутат від Блоку Порошенка, журналіст

10 мільярдів Садового. Куди він їх діває? (FB)

Сьогодні було озвучено цифру – місто Львів поклало на депозит 10 млрд. грн. Це гроші, яке місто не заробило, а отримало завдяки децентралізації (насправді – заробило й залишило собі завдяки децентралізації – “Н”). І це те місто, де нема грошей на сміттєзвалище, на ремонти, на утеплення і т.д.

Чому так відбувається?

Я хочу зразу сказати – Садовий не виняток, всі мери міст зараз кладуть гроші від децентралізації на депозити. В містах по типу Чернігова чи Житомира на депозитах лежить в середньому по 300-400 млн., в містах побільше – кілька мільярдів.

Зразу давайте домовимося, що ми не будемо говорити про корупційну версію цього депозитного раювання (коли той, хто кладе в банк такі суми на депозит, нібито отримує “подарункові бонуси”).

Так у чому ж тоді причина такого марнотратства?

Перша і найголовніша причина – совок і патерналізм.

Ви чули, як у парламенті Бойко, Тимошенко і Ляшко кричать про те, як вбивається місцеве самоврядування, бо на нього навішуються медицина й освіта? Мери міст переважно мовчать, бо вони чекають халяви. Рік тому держава передала кошти на місця, але не передала туди додаткові повноваження. Зараз ця ситуація міняється, але мери міст вважають, що їм краще підігравати БЮТ, регіоналам і радикалам – може, повезе і цього року також проскочать – всі витрати на центр, а заробітки – на місця.

Тут зразу треба обмовитись, що в ряді районних центрів є проблеми з фінансуванням. Але ці проблеми вирішуються 14 мільярдами з держбюджету, які йдуть на вирівнювання.
А з іншої сторони – ніяких питань не було б, аби вони почали процес об’днання громад.

Друга причина депозитної лихоманки – тупе нерозуміння, куди і як можна потратити ці гроші.
Ми ж всі прекрасно розуміємо, що тендери переважно виграють свої, а коли свої не можуть проковтнути більше ніж можуть, гроші йдуть на депозит.

І, нарешті третя причина – очікування якихось виборчих катаклізмів. А значить, ці гроші завжди можна буде направити на стогривневі подачки виборцям.
Я просто уявляю собі, як через пару місяців мери десятків міст почнуть робити одноразові доплати ветеранам, вчителям і т.д. І при цьому будуть кричати, що це гроші зароблені від депозитних процентів.

Але при цьому – труби будуть лопатися, будинки будуть валитися, а дороги будуть провалюватися.

Як показала наша багатолітня практика – одноразова подачка в 100 грн. цінується більше, ніж десятки кілометрів побудованих доріг. Тому, з цієї точки зору, мерів можна зрозуміти.

Читайте також:
Парубій: Конституційне рішення ВР про децентралізацію можливе після вилучення норми про Донбас

ЄС дасть Україні ще 3 млрд. грн. на децентралізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна