У Нідерландах сьогодні оприлюднять звіт щодо авіакатастрофи малайзійського “Боїнга” на Донбасі

 

У Нідерландах 28 вересня представлять звіт щодо авіакатастрофи малайзійського “Боїнга” на Донбасі в 2014 році.  Літак виконував рейс із Амстердама до Куала-Лумпура. Усі 298 людей, які були на борту, загинули.

Міжнародна слідча група під керівництвом Нідерландів збирає докази для можливого кримінального процесу в цій справі. Як очікують, у середу слідчі мають назвати зброю, з якої було збито літак, та місце її запуску, пише “ВВС“.

До групи належать також представники Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Попереднє розслідування голландської Ради безпеки дійшло висновку, що аварія сталася через детонацію ракети, випущеної з комплексу “Бук” російського виробництва. За словами слідчих, ракету випустили зі сходу України.

Україна погодилася з цим звітом.

Неофіційна слідча група Bellingcat у травні частково назвала номер установки “Бук”, з якої могли збити літак.

У Росії свого часу висувалися різні версії, за якими до катастрофи причетні українські військові. Нещодавно міноборони Росії оголосило, що російські засоби радіолокації не виявили ракету, якою міг бути збитий “Боїнг”.

Як повідомляє виання, джерело у слідстві повідомило, що група визначить місце запуску і назве зброю.

Якщо слідчі підтвердять те, що ми думаємо, що знаємо, – що “Бук” випустили з території, підконтрольної сепаратистам, – заперечувати їхню участь буде важко.

Наскільки ми розуміємо, Міжнародна слідча група (МСГ) вивчає широке коло підозрюваних, і на цій стадії вони навряд чи назвуть імена. Це кримінальне розслідування, але висновки, без сумніву, матимуть політичне значення. Масштаб цього залежатиме від деталей, що будуть у звіті.

Є ще питання мотивів – чому кримінальні слідчі оприлюднюють цю інформацію зараз? Один нідерландський дипломат сказав BBC, що під час зустрічі представників держав-членів МСГ у Нью-Йорку пролунало припущення, що це відчинить двері для підозрюваних, які бояться за своє життя – дасть їм змогу здатися.

Багато родин загиблих розчаровані тим, що минуло вже два роки, а слідчі досі не можуть сказати, хто це зробив. Ганс де Борст, чия 17-річна донька померла в катастрофі, каже, що “не чекає на диво”.

Читайте також:
У Нідерландах оприлюднили нові документи щодо збитого “Боїнга” на Донбасі

Другі роковини трагедії MH17: Порошенко обіцяє домогтися покарання для винних у катастрофі “Боїнга”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна