Ірина Геращенко: Президент Ізраїлю на трибуні ВР дозволив собі некоректні оцінки ОУН

 

Під час виступу в українському парламенті президент Ізраїлю Реувен Рівлін дозволив собі “некоректні і недипломатичні оцінки певних сторінок трагічної украніської історії, зокрема ОУН”. Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка була присутня в президії ВР під час виступу Рівліна на парламентських слуханнях з приводу 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

“Мені дуже прикро, що президент Ізраїлю не чув ВСІ попередні виступи, де Праведники, лідери єврейських громад, представники різних релігійних конфесій, українські патріоти, як-то академік Іван Дзюба, що першим голосно підняв тему Бабиного Яру, згадували невинно убієнних та їх спасителів, серед яких було дуже багато простих українців. Які ризикували своїм життям і життям своїх дітей, аби врятувати єврейські родини і єврейських дітей”, – написала Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Я рада, що всі виступаючі від української сторони проявили мудрість, повагу до пам’яті жертв і високу політичну культуру”, – зазначила вона.

“Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашої історії, але кожному слову, кожній оцінці – свій час і своє місце.
Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби, в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність”, – наголосила Ірина Геращенко.

Вона зауважила, що в стінах українського парламенту від президента Ізраїлю чекали зокрема і слів на підтримку територіальної цілісності України.
“Цих слів, переконана, чекали і українські євреї, що сьогодні також на фронті, в аеророзвідці, в українській армії відстоюють незалежну Україну”, – зазначила Геращенко, маючи на увазі, що ці слова не прозвучали.

“Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру… І це ще більше свідчить про те, як нам потрібно активізувати всі наші зусилля, аби світ знав більше правди про українську історію, в тому числі і про Бабин Яр, тему якого замовчували “совєти”, але голосно підняли саме українські патріоти”, – резюмувала перший віце-спікер.

Читайте також:
Президент Ізраїлю звинуватив ОУН в Голокості. В ОУН відповіли. ВІДЕО

Нагадаємо, у виступі з трибуни ВР 27 вересня президент Ізраїлю Реувен Рівлін заявив: “Близько 1,5 мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і в багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів, зіштовхували в братські могили. Багатьма поплічниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям”.

Як відомо, президент Рівлін прибув до Києва з чотириденним візитом, але змушений перерватися його і повернутися до Ізраїлю через смерть екс-президента Переса.
Урочистості з приводу трагедії Бабиного Яру заплановані на п’ятницю, 30 вересня.

Читайте також:
В Україну з нагоди 75-ї річниці трагедії в Бабиному Яру
прибув із візитом президент Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна