В Колумбії закінчилась війна, яка тривала понад півстоліття. Терористам – амністія

 

Історична подія сталася у колумбійському місті Картахена: уряд країни та повстанське угруповання ФАРК підписали мирну угоду, що покладе край громадянській війні, яка тривала понад півстоліття і забрала понад 300 тисяч життів, пише Euronews.

Сторони дійшли згоди в серпні 2016-го після чотирьох років переговорів, які приймала Куба. Мирний процес проходив під егідою Норвегії, Венесуели та Чилі.

Відразу після укладення миру лідер ФАРК наказав своїм бійцям скласти зброю і дотримуватися режиму припинення вогню.

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос також повідомив про закінчення конфлікту. Домовленість передбачає зокрема амністію для повстанців – крім тих, хто причетний до особливо тяжких воєнних злочинів, інтеграцію колишніх бойовиків в суспільство, проведення в Колумбії земельної реформи та спеціальні суди для розслідування злочинів, скоєних за роки війни.

ФАРК стане політичною партією й отримає місця в парламенті, а колишні бойовики переїдуть у демілітаризовані зони під контролем ООН.

Сьогодні ФАРК (“Революційні збройні сили Колумбії”, марксистська повстанська організація) нараховує близько 7 тисяч озброєних бійців. Разом із ФАРК діють інші ультраліві угруповання, зокрема “Армія національного звільнення”, що має понад 1500 багнетів.
Низка країн, таких як США, Канада, країни ЄС та більшість латиноамериканських країн, вважають ФАРК терористичною організацією.

Організація була сформована у 1960-х роках як військове крило Комуністичної партії Колумбії. Хоча спочатку ФАРК виступала як партизанське ліворадикальне з’єднання, пізніше, у 1980-х, ця бойова організація взялася також за наркоторгівлю й викрадення заручників.

Від імені Колумбії угоду підписав президент Хуан Мануель Сантос. ФАРК представляє лідер угруповання Родріго Лондоньйо, відомий під кількома псевдонімами, серед яких “Тимошенко” (Comandante Timochenko) – на честь радянського українського маршала Семена Тимошенка часів ІІ Світової війни.

Хуан Мануель Сантос і Родріго Лондоньо “Тімоченко” підписали угоду спеціальними ручками (баліграфо), виготовленими з набоїв, якими стріляли під час конфлікту.
Після церемонії таки ручки отримали у подарунок усі запрошені голови держав та генсек ООН.

“Те, що ми підписали сьогодні, – це більше, ніж угода між урядом та повстанцями про припинення конфлікту. Те, що ми підписали сьогодні, – це декларація колумбійського народу перед усім світом, яка говорить, що ми втомилися від війни, що ми більше не миритимемося з жодним насильством як засобом відстоювання будь-яких ідей. Ми говоримо гучно і впевнено: “Ми більше не хочемо війни!” – оголосив колумбійський президент.

“Від імені ФАРК я щиро прошу вибачення в усіх жертв конфлікту за всі страждання, які ми спричинили під час цієї війни,” – сказав Родріго Лондоньйо.

Церемонію перервала несподівана поява винищувачів, які пролетіли над самою сценою і заскочили лідера ФАРК. Однак “Тимошенко” після короткого переляку швидко зреагував на ситуацію: “Тепер літаки літають, аби святкувати мир, а не для того, щоб скидати бомби.”

Серед запрошених на церемонію були генсек ООН Пан Гі Мун, держсекретар США Джон Керрі, очільники Світового банку та МВФ, а також кілька десятків міністрів закордонних справ з різних країн.
Почесними гостями на церемонії підписання були очільники 15 латиноамериканських країн, серед яких кубинський лідер Рауль Кастро.

Як відомо, підрозділи ФАРК базуються здебільшого у південно-східних провінціях Колумбії, у джунглях підніжжя Андів. З приходом до влади уряду президента Альваро Урібе в 2002 році війська Колумбії за технічної та фінансової підтримки США вели дуже успішну кампанію проти повстанців. У березні 2008 року було вбито другого за значимістю лідера організації.

Загальновизнано, що повстанці ФАРК беруть заручників, беруть участь у торгівлі наркотиками та зброєю переважно для фінансування своєї діяльності.
ФАРК також брала відповідальність за терористичні акти, вибухи в містах країни та вбивства політиків.

Читайте також:
Історичний візит Обами на Кубу: з Фіделем не зустрінеться,
на “Москвичі” не покатається, але по ТБ виступить

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна