Більшість українців – за вступ в ЄС і торгівлю з Росією, проти виходу з СНД, – соціологія

 

Близько половини населення України підтримує вступ країни до Євросоюзу. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова.

За результатами опитування, 49,7% респондентів дають позитивну відповідь на запитання “Чи треба Україні вступити в Європейський Союз?”, 35,3% – негативну.

Якщо на заході і в центрі України більшість респондентів підтримують вступ до ЄС (відповідно 77,4% і 55,8%), то на сході, Донбасі і півдні – порівняно більше тих, хто проти вступу (57,6%, 52,8% і 44%).

Відповідаючи на запитання, “наскільки для вас важливе запровадження безвізового режиму з країнами ЄС?”, 19,2% респондентів дали відповідь “дуже важливе”, 25,7% – “швидше важливе”, 22,3% – “мало важливе” і 26,7% – “зовсім не важливе”.
Разом – 45 проти 49%.

Що стосується виходу України з СНД, то відсоток прибічників – 36,6%, супротивників – 43,8%.

Прихильників запровадження візового режиму з Росією – 29%, відсоток супротивників – 52,1%.
Крім того, понад половина (55%) громадян України виступає проти розриву дипломатичних відносин України з Росією, підтримують цю ідею 24,8%.

Відносна більшість респондентів (48,5%) виступає проти заборони ввезення для продажу на території України будь-яких товарів, вироблених у Росії, за таку заборону виступають 33,6% опитаних.

Водночас 50,6% опитаних підтримують ідею націоналізації нерухомості та підприємств, що розташовані на території України й належать російському бізнесу, близькому до керівництва Росії. Проти цього виступають 26,1% українців.

Соцдослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 9-14 вересня цього року. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України (118 населених пунктів), за винятком анексованого Росією Криму і окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що представляє доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Половина українців – проти особливого статусу Донбасу й виборів в ОРДЛО, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна