Радбез ООН: Пауер назвала дії Росії варварством, Чуркін відповів

 

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер звинуватила Росію в поширенні брехливої інформації про ситуацію в Сирії і назвала дії Москви “варварством”.

“Те, що підтримує й робить Росія, – це не боротьба з терористами, це варварство”, – аявила Пауер в ході екстреного засідання Ради Безпеки ООН з питання Сирії.

За її словами, врегулювання сирійського конфлікту неможливе, поки Москва налаштована на продовження війни.

“Замість того щоб домагатися світу, Росія і Асад ведуть війну. Замість того, щоб допомогти в доставці життєво необхідної допомоги мирним громадянам, Росія й Ассад бомблять колони гуманітарної допомоги, лікарні й тих, хто поспішає надати першу допомогу нужденним”, – заявила Пауер.

У відповідь постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін звинуватив США в небажанні сприяти дотриманню перемир’я.

“Американська сторона фактично розписалася у нездатності вплинути на підопічні їй угруповання і чесно виконати тим самим досягнуті домовленості”, – сказав Чуркін.

“На території Сирії орудують сотні озброєних угруповань. Територію країни бомблять всі, кому не ліньки. Повернення країни до миру стало майже неможливим завданням”, – додав Чуркін.

Постійний представник Великої Британії в ООН Метью Райкрофт сказав, що режим припинення вогню в Сирії, про який раніше домовилися Росія і США, мабуть, “дуже, дуже близький до закінчення”.

Він закликав Росію докласти зусиль, щоб зупинити кровопролиття в Сирії, передає ВВС.

“Росія повинна створювати умови для безперешкодної доставки гуманітарної допомоги, а не блокувати ці зусилля. Росія повинна створювати, а не знищувати умови, які необхідні для відновлення політичних переговорів”, – заявив британський дипломат.

Перед цим більше 30 сирійських помірних угруповань угруповань на чолі з “Вільною сирійською армією” підписали заяву про те, що ескалація бомбардувань за участю російської авіації в Алеппо позбавляє сенсу подальші політичні переговори.

У заяві йдеться, що за останні дні в результаті безпрецедентної кампанії авіанальотів загинули десятки мирних жителів.

У цих умовах угруповання, які мають підтримку Туреччини, арабських держав Перської затоки і західних країн, вважають безглуздим процес переговорів, що ведуться під егідою ООН за участю США і Росії.

У заяві також вказується, що повстанці не можуть погодитися на роль Росії в якості спонсора переговорів, оскільки вона є союзником режиму Асада, який чинить злочини проти власного народу.

Опозиція звинувачує сирійську армію, яка спирається на російську підтримку, в застосуванні напалму і хімічної зброї.

Як відомо, в четвер, 22 вересня, сирійська армія оголосила про початок нового наступу на зайняті повстанцями райони Алеппо. Незабаром після цього контрольовані повстанцями райони сирійського міста Алеппо зазнали нових ударів російської та урядової авіації.
За словами спеціального представника генерального секретаря ООН Стаффана де Містури, в результаті обстрілу в Алеппо в останні дні загинуло понад 200 осіб, в тому числі десятки жінок і дітей.

Нагадаємо, одним із кричущих випадків став авіаудар Росії по гуманітарному конвою ООН, внаслідок якого загинула 21 особа.

Читайте також:
ЄС і США оприлюднили жорстку заяву з приводу російської воєнщини в Сирії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна