Директорові ЗТМК Фірташа призначили запобіжний захід – арешт або 6 млн. грн. застави

 

Солом’янський райсуд обрав для директора ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” Володимира Сівака запобіжний захід у вигляді 56 днів тримання під вартою або як альтернатива – внесення грошової застави в розмірі майже 6 млн. грн. Про це повідомляє телеканал “112 Україна“.

І захист, і прокуратура висловили намір оскаржувати це рішення. Адвокати апелюють до того, що в Сівака п’ятеро дітей. Натомість представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вимагали суму застави, співмірну зі збитками – 492 млн грн.

Як відомо, 23 вересня НАБУ затримало директора ЗТМК Сівака за підозрою в розтраті 492 млн. грн.
Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ “ЗТМК” згідно з договором про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн. грн. Однак директор підприємства, зловживаючи службовим становищем, вчинив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів (492 млн. грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти спрямовані ПАТ “Холдингова компанія “Енергомережі”, ВАТ “Запоріжжяобленерго”, ПАТ “Комерційний банк “Надра” та ТОВ “Синтез-Ресурс” в рахунок погашення заборгованості ДП “ЗТМК” перед зазначеними суб’єктами, тоді як ці платежі повинна була здійснити компанія Tolexis Trading з умовами, передбаченими договором підстави ТОВ “ЗТМК”.

У разі визнання судом провини затриманого директора йому загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна і позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко в ефірі телеканалу “112” також повідомив: Володимир Сівак виводив кошти на Кіпр, і детективи встановили кінцевих бенефіціарів, яких назвуть у ході судового засідання.

“Наразі відомо на рахунки яких третіх осіб були переведені кошти. В судовому процесі вони будуть названі: і підприємства, і кінцеві бенефіціари. Частково кошти були виведені на Кіпр, частково на енергогенеруючі компанії в Україні, і в подальшому знову ж таки на Кіпр”, – пояснив представник САП.

Відповідаючи на питання, чи фігурує у справі олігарх Дмитро Фірташ як власник кіпрської компанії, якій належить 49% статутного капіталу ЗТМК, Кривенко сказав: “Поки що ні, оскільки розслідування ведеться по трьох лініях. Розкритий вже перший ланцюг, затримана перша особа.
В подальшому, я думаю, що ми вийдемо на кінцевих бенефіціарів, і встановить як досудове розслідування, так і суд причетність інших осіб і їх роль у схемі заподіяння збитків”.

Наразі слідству відомо, що виведення коштів комбінату відбувалося протягом 2013-2015 років.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна