Нідерланди не мають наміру ратифікувати угоду про асоціацією між Україною та ЄС

 

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що, попри багатомісячні дипломатичні зусилля, його країна навряд чи ратифікує угоду про асоціацією між Україною та Європейським Союзом після того, як більшість нідерландців висловились проти ратифікації на референдумі у квітні 2016 року, пише Deutsche Welle.

“Я гадаю, що у кінцевому підсумку ми не ратифікуємо (угоду про асоціацію – ред.)”, – заявив Рютте нідерландським депутатам.

 Він висловив сподівання, що решта 27 держав-членів ЄС зможуть якимось чином обійтися без участі Нідерландів.

Як відомо, угоди про вільну торгівлю повинні бути ратифіковані національними урядами країн ЄС перед їхнім офіційним набуттям чинності. Угода про вільну торгівлю є частиною угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Нагадаємо, що одразу після референдуму Нідерланди заявили, що ініціюють внесення змін до угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тоді Рютте заявив, що влада має намір обговорити угоду й внести до неї зміни відповідно до побажань тих, хто голосував проти неї. Він також зазначив, що Нідерланди можуть відмовитися від ратифікації угоди, якщо переговори не матимуть результатів.

Також повідомлялось, що 27 травня уряд Королівства Нідерланди ухвалив рішення про підтримку надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше нідерландські ЗМІ повідомляли, що як компроміс Рютте може просити у Брюсселі, щоб в угоді про асоціацію чітко було зазначено, що Україна не приєднується до ЄС. Також розглядалась можливість ратифікації Нідерландами лише економічної частини угоди. Крім того, робились припущення, що Рютте може наполягати на виключенні параграфу про тіснішу військову співпрацю і на жорсткішому підході щодо боротьби з корупцією в Україні.

Читайте також:
Уряд Нідерландів підтримав безвізовий режим для України. В ЄС обіцяють, що зволікань не буде

Нідерландський референдум: виклики для України та ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна