У заголовках новин західних ЗМІ про Україну найчастіше фігурує… Росія. ДОСЛІДЖЕННЯ

 

У заголовках провідних американських та британських видань і новинних агенцій, які описують події в Україні, найчастіше містяться слова “fight” (битися), “kill” (убивати), “conflict” (конфлікт), “war” (війна), “attack” (нападати), “Russia” (Росія), “separatist” (сепаратист), ”soldier” (боєць), “troop” (військо), “rebel” (повстанець), “Donetsk” (Донецьк), “east” (схід).
Такі висновки містяться в дослідженні VoxUkraine для “Європейської правди”.

Дослідник спирався на базу “Око”, що накопичує статті світових онлайн-ЗМІ про Україну. Вибірка була обмежена такими параметрами: аналізувалися дані з кінця жовтня 2014-го до середини серпня 2016 року; лише заголовки англійською мовою (з урахуванням того, що більшість людей прочитують лише інформативні заголовки, а не повні статті); з найавторитетніших і часто цитованих західних медіа; заголовки, що містять слово “Ukraine” або “Ukrainian”.

Охоплені медіа – Reuters, Associated Press, ABC News, BBC, CNN, Fox News, Guardian, New York Times, Time, USA Today, Washington Post та окремо найвпливовіші ділові видання.

zahidni-media-pro-ukrayinu2

З дослідження випливає, що в New York Times найуживаніше слово, яке фігурує у заголовках статей і новин про Україну – “Росія” (129 разів).
Та сама тенденція і у Fox News (127), ABC (106), у Washington Post (98) та британській Guardian (126).

У BBC в “українських” заголовках найчастіше фігурують слова “fight”, “kill”, “conflict”, “war”, “attack” (96 прикладів).

Далі за вживаністю йдуть згадки про сепаратистів, війська, повстанців, а також географічна прив’язка – “Донецьк” або “схід”.

Значно рідше зустрічаються слова “cease-fire” (припинення вогню) та “peace”(мир) – від 46 разів у ABC News до 10 разів у Time.

zahidni-media-pro-ukrayinu6

zahidni-media-pro-ukrayinu3

У заголовках британської телерадіомовної компанії BBC можна найчастіше зустріти слово “crisis” (криза), але це пояснюється лише тим, що у bbc.com всі новини, які стосуються конфлікту на сході України, а також кримського питання, публікуються зі словами “Ukraine crisis:” на початку заголовку.

Що показово: у заголовках аналізованих новин про Україну дуже рідко згадується “Crimea” (Крим).
Порівняно найбільше – “аж” 17 разів за два роки – окупований Росією Крим фігурує в заголовках BBC (із 423 матеріалів цього сайту). NY Times згадує Крим 15 разів, ABC i Fox – по 14.
Тоді як CNN i USA Today віддають належне Криму лише в трьох заголовках кожен сайт, а Time не згадує взагалі!

Серед усіх ресурсів, включно з агенціями, за неповні два роки у своїх заголовках Україну найчастіше згадував Reuters – 4875 разів.
Серед них – підтвердження загальної тенденції: 1195 згадок про Росію, 688 – “fight” і т.ін., 587 – “сепаратисти, війська” тощо.

zahidni-media-pro-ukrayinu4

Привертає увагу, хоча Reuters і має бізнес-спеціалізацію, що “debt” (борг) України в заголовках тут згадується навіть частіше (324 рази), ніж “мир” і “припинення вогню” (316).

За висновком дослідника, в середньому за добу у згаданих ЗМІ трапляється 16 публікацій з Україною в заголовках.

У 3-4 рази цей показник підскакував у такі періоди: газові переговори між Україною та Росією восени 2014-го (“gas talks”), переговори “нормандської четвірки” в Мінську (лютий 2015), загибель 32 осіб на шахті ім. Засядька (початок березня 2015), роковини катастрофи рейсу MH17 та переговори щодо боргу (липень 2015), внесення змін до Конституції в частині децентралізації та “особливого статусу Донбасу” (кінець серпня – початок вересня 2015), відставка уряду Яценюка (лютий 2016), звільнення Надії Савченко (червень 2016) ,”українські диверсанти” в Криму (серпень 2016).

zahidni-media-pro-ukrayinu1

 

І найсумніше: слово “reform” (реформи) вживалося тільки в 1% заголовків. “Більше того, левова частка цього одного відсотка відображає побоювання західних медіа щодо просування реформ. Наприклад, “Ukraine political crisis deepens as another reformer resigns” (ft.com) або “IMF Warns Proposed Legislation in Ukraine Threatens Reforms” (wsj.com)”, – зазначено в дослідженні.

Зі статистики щодо ділових медіа випливає, що Wall Street Journal та Bloomberg згадували наші реформи по 4 рази, а Financial Times – 13 разів.
Найбільше в цих “хмарах” – 79 згадок Bloomberg про борг України.

Читайте також:
“Вдивіться в обличчя героїв”.
Washington Post опублікувала плакат на підтримку України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна