Представники ОРДЛО назвали умови звільнення з полону українців. Україна готова до компромісів

 

Представники ОРДЛО ініціюють обмін 47 українців, які, за їх словами, перебувають у полоні, на 618 осіб, утримуваних українською стороною. про це повідомив постпред у контактній групі віл Росії Борис Гризлов, інформує російське видання “РИА новости“.

“Сьогодні на контактній групі представниками Донецька та Луганська було заявлено ініціативу про звільнення утримуваних сторонами людей. Це 618 осіб, утримуваних українською стороною, і 47 осіб – іншою стороною конфлікту. Ми сподіваємося на те, що українська сторона погодиться з цією пропозицією”, – сказав він журналістам.

Зі слів Гризлова, звільнення насильно утримуваних осіб залишається найважливішим гуманітарних питанням контактної групи.

Водночас представниця України у тристоронній контактній групі з питань Донбасу Ірина Геращенко заявила, що українська сторона готова до пошуку компромісів в питанні звільнення заручників, і закликає учасників нормандського формату розглядати гуманітарні питання і виступає проти того, щоб штучно уповільнювати і блокувати процес звільнення.

Проте, коментуючи вимоги обміну бойовиків вона заявила, що серед цих 618 осіб є ті, хто не мають жодного відношення до мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема, затримані за підготовку терактів в Одесі і Харкові. Та зазначила, що процесуальний статус цих осіб вивчається.

“На ТКГ я ще раз наголосила, що питання звільнення заручників потребує негайного вирішення. Навела приклад Володимира Жемчугова. Якби його звільнили рік тому- йому б вдалося зберегти зір… Також я звернула увагу представників ТКГ на те, що звільнення , яке так довго і важко готувалося, ледь не було зірвано провокатором, привезеним на міст в Щасті іншою стороною. І закликала засудити подібні дії, як аморальні, як знущання над заручниками”, – повідомила Геращенко.

Крім того вона повідомила, що українській стороні вдалося добитися, що до українських бранців в ОРДО буде найближчим часом допущено координатора ОБСЄ Т. Фріша.

“Нещодавно він зустрічався з родинами заручників, говорив з мамами, сьогодні отримав запевнення , що найближчим часом може відвідати бранців, поспілкуватися з ними БЕЗ присутності тюремників. Ми вважаємо це важливим моментом”, – зазначила Геращенко.

Також в повідомленні зазначається, що українська сторона домагається допуску до тюрем для пошуку безвісти зниклих українців і тих заручників, про долю яких ми нічого не знаємо, задля моніторингу умов утримання.

Зі слів Геращенко, на наступній зустрічі буде розглядатися питання звільнення дітей, яких інша сторона оголосила диверсантами.

Читайте також:
В “ДНР” підлітків звинувачують у диверсіях. В СБУ кажуть, що це непоодинокі випадки

Звільнення з полону Жемчугова і Супруна: подробиці і перші заяви патріотів у Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна