Порошенко розповів Генасамблеї ООН про злочини Росії й закликав скасувати право вето в Радбезі

 

Президент Петро Порошенко закликав світову спільноту розробити механізм боротьби з гібридними війнами та відповідальності держав, які їх ведуть. Про це він сказав, виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку сьогодні, 21 вересня.

Порошенко наголосив, що Україна має незаперечні докази безпосередньої участі в конфлікті на Донбасі офіційних структур і посадовців Росії, причетних до фінансування, підтримки і координації діяльності терористичних угруповань

Він нагадав, що за підтримки Росії конфлікт на сході України триває вже 2 роки, впродовж яких загинуло близько 10 тисяч людей – військових та цивільного населення.

“Зараз на Донбасі [з боку сепаратистів] є близько 38 тисяч військових, із них більша частина – це найманці з Росії. Ці війська озброєні до зубів Росією. Я не перебільшую. У їхньому розпорядженні є понад 700 танків, 1200 БМП, понад 1 тисяча артилерійських систем і понад 300 РСЗВ”, – додав він.

Він також повідомив, що в Україну через неконтрольовану частину українсько-російського кордону щодня продовжують надходити ешелонами зброя, боєприпаси та персонал з Росії. При цьому російська сторона й надалі наголошує з багатьох майданчиків, включаючи ООН, що “вона тут ні до чого, що росіян немає в Україні”.

“Росія говорила таке ж саме про Крим: «Их там нет». А потім був проведений фіктивний референдум під дулами російської зброї. А потім, через декілька днів, кричуща заява російського президента, що Крим був анексований «у відповідності до Статуту ООН». Чи говоримо ми про один і той же Статут?”, – поставив риторичне запитання Порошенко.

Глава держави назвав такі дії Росії зневагою до століттями напрацьованих принципів міжнародних відносин, їхніх писаних і неписаних правил і етики. “Це нівелювання дипломатії як такої”, – сказав він.

“Терористична складова неоголошеної гібридної війни Росії проти України є очевидною”,  – наголосив президент. І назвав саме “гібридні війни” ще одним видом загрози миру і міжнародній безпеці, який вимагає невідкладної уваги світової спільноти, закликавши Раду Безпеки ООН взяти це питання під свій контроль.

А також детально продумати механізми офіційної фіксації доказів агресії одних держав проти інших і передбачити чітку відповідальність за такі дії, згідно з принципами Статуту ООН.

Також президент України наголосив на необхідності реформування  Ради Безпеки ООН та обмеження право “вето” під час ухвалення рішень щодо попередження та врегулювання конфліктів.

Він також закликав призупиняти право “вето” у випадках масових злодіянь, а також у випадку, коли держава-член Ради Безпеки ООН є стороною у спорі.

“Ми не можемо більше дозволити собі загнану у глухий кут Раду Безпеки при розгляді питань міжнародного миру та безпеки. Обмеження права «вето» під час ухвалення рішень щодо попередження та врегулювання конфліктів мають стати пріоритетними завданнями у контексті реформування діяльності Радбезу”, – вважає Порошенко.

Глава держави наголосив, що наслідки [розгорнутої Росією] гібридної війни спостерігалися і в Європі, Америці та на інших континентах.

“Політичний тиск, відверта пропаганда, втручання у виборчі процеси, економічний примус, таємні диверсійні та військові операції, кібератаки, зловживання дипломатичними заходами – таким є сучасний інструментарій неоголошених воєн”, – зазначив Порошенко.

Він також закликав світ не допустити нової гонки ядерних озброєнь у контексті останнього розвитку подій на Корейському півострові. І нагадав, що Україна свого часу добровільно відмовилася від третього за розміром ядерного арсеналу в обмін на гарантії її суверенітету та територіальної цілісності за Будапештським меморандумом 1994 року.

“На превеликий жаль, усі ці гарантії залишилися на папері. Будемо відверті, ми провалили іспит по Будапештському меморандуму. Таким чином, демократичний світ програв свою першу битву. Йдеться не тільки про Україну, йдеться також про довіру до всіх договорів“, – зауважив президент.

Він наголосив, що новий Генеральний секретар ООН, якого мають обрати цього року, повинен відповідати основним критеріям – на додаток високих професійних якостей, займати безкомпромісну позицію у питанні дотримання положень Статуту ООН, а також бути готовим у випадку загрози миру та безпеці рішуче використовувати наявні у його розпорядженні інструменти, зокрема передбачені статтею 99 Статуту ООН.

Президент також закликав ЮНІСЕФ втрутитися і запобігти катуванню дітей на окупованих територіях Донбасу.

“Я був шокований, коли дізнався, що підтримувані Росією незаконні збройні формування на території Донбасу беруть дітей у заручники. Вони показали відео допиту підлітків, яких вони звинуватили у диверсійній діяльності. Така поведінка є неприпустимою в ХХІ столітті й ми закликаємо ЮНІСЕФ втрутитися і зупинити тортури над цими дітьми”, – заявив Порошенко.

Також президент закликав Організацію Об’єднаних Націй та держави-члени ООН захистити права людини в окупованому Росією Криму й підтримати ініційовану Україною резолюцію з цього питання.

Він зазначив, що “окупаційна влада не обмежується веденням бойових дій на Донбасі, але й продовжує свою репресивну політику в Криму”.

“Колись квітучий вільний півострів перетворився на «сіру зону», де люди фактично позбавлені всіх видів захисту. Судова та пенітенціарна системи перетворилися у Криму у справжній інструмент репресій», – наголосив Порошенко.

Президент, зокрема, розповів про утиски кримських татар та заборону окупаційною владою Меджлісу кримськотатарського народу.
І заявив, що Україна вимагає забезпечення безперешкодного доступу міжнародних правозахисних організацій як до Криму, так і до Донбасу. А також неухильного виконання ішення Виконавчої Ради ЮНЕСКО щодо запровадження моніторингу ситуації в АРК на інституційному рівні.

Глава Української держави також закликав світ не визнавати легітимність виборів до Державної Думи Російської Федерації в окупованому Росією Криму.

“Якщо ви визнаєте їх, це зіграє на руку агресії та заохочуватиме подальші репресії”, – підкреслив Порошенко.

Читайте також:
Обама в ООН: Втручання Росії в справи сусідів може призвести до її розпаду

Генсек ООН: Насильство в Україні стало причиною геополітичного суперництва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна