Вибори в Берліні: прорив “Лівих” і правих популістів. Партія Меркель вибуває з правлячої коаліції

 

За результатами виборів до регіонального парламенту в Берліні жодні дві партії не зможуть створити правлячу коаліцію. Партія канцлера Німеччини Ангели Меркель Християнсько-демократичний союз (ХДС), швидше за все, не потрапить до нової коаліції.

ХДС та Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) – втратили коаліційну більшість на виборах ландтагу Берліна 18 вересня. Відтак слід буде формувати коаліцію з трьох партій.
Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів з усіх виборчих округів, оприлюднені Службою статистики Берліна та Бранденбургу в ніч на понеділок, 19 вересня.

Згідно з оприлюдненими даними, соціал-демократи здобули 21,6% голосів.
Для порівняння: на попередніх виборах у 2011 році ця політична сила мала підтримку 28,3% виборців.

На другому місці опинилася ХДС – 17,6% (у 2011 році – 23,3%).

Третьою виявилася партія “Ліві” (“Ді лінке”), здобувши 15,6% голосів (11,7).

За нею йдуть “Зелені”, за яких віддали свої голоси 15,2% виборців (попереднього разу – 17,6).

Правопопулістська партія “Альтернатива для Німеччини” (АдН), яка у 2011 році ще не існувала, взяла одразу 14,2% голосів.
Серед різних груп столичних мешканців, на які спирається АдН, – німці-переселенці з колишнього СРСР, зазначає “Німецька хвиля”.

До регіонального парламенту спромоглася повернутися ліберальна Вільна демократична партія (ВДП), здобувши 6,7% голосів виборців.

Явка на виборах склала цього разу 66,9%, значно перевищивши показники голосування 2011 року (60,2%).

Тож розподіл мандатів в регіональному парламенті Берліна має такий вигляд: 38 місць отримає СДПН, 31 місце – ХДС, по 27 місць закріпили за собою “Ліві” та “Зелені”, АдН матиме 25 депутатів, ВДП – 12.

Такий розклад сил унеможливлює створення коаліції в регіональному парламенті Берліна лише двома партіями, тож переможці – СДПН – роздумують над створенням коаліції з “Лівими” та “Зеленими”. Обидві політичні сили, своєю чергою, теж готові до такої політичної спілки.

Соціал-демократ Міхаель Мюллер, який наразі обіймає пост бургомістра Берліна і планує його зберегти, заявив: “Я бачу більше точок дотику з “Зеленими” та “Лівими”, наводить його слова інформагенція dpa.

Нагадаємо, раніше на чергових місцевих виборах у федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія партія Меркель стала лише третьою, після СДПН і правих популістів з АдН.

Читайте також:
Німеччина почала програму репатріації біженців

Через “історію Лізи” уряд Німеччини посилює боротьбу з російською пропагандою

Кожен четвертий східний німець більше довіряє Путіну, ніж Меркель, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна