МЗС України оприлюднило заяву з приводу російських виборів у Криму

 

Україна засуджує організацію Росією виборів до Держдуми РФ на території Криму й передасть своїм міжнародним партнерам перелік осіб, безпосередньо причетних до організації цього процесу в Криму, для включення їх до санкційних списків. Про це йдеться у заяві МЗС України, оприлюдненій у понеділок, 19 вересня.

“Україна рішуче засуджує організацію Російською Федерацією на території тимчасово окупованих нею Автономної Республіки Крим та м. Севастополь виборів до Державної думи Федеральних зборів РФ сьомого скликання. (…)
Україна передасть також усім своїм міжнародним партнерам перелік осіб, безпосередньо причетних до організації виборчого фарсу в Криму, та тих, хто брав участь у незаконних виборах, для включення їх у санкційні списки”, – зазначено у відозві Міністерства закордонних справ України.

У МЗС нагадали, що, окупувавши внаслідок збройної агресії проти України Крим та насильно насаджуючи на півострові свій правоустрій, Росія продовжує грубо порушувати основоположні норми та принципи міжнародного права, закріплені, у тому числі, в Статуті ООН, Женевській конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Гельсінському заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, а також зобов’язання за багатосторонніми і двосторонніми міжнародними договорами, учасницею яких є Російський Федерація.

“Віднесення Росією невід’ємної частини суверенної території України до єдиного федерального виборчого округу, як і створення на Кримському півострові чотирьох одномандатних мажоритарних виборчих округів є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права. У зв’язку з цим результати голосування і повноваження чотиьох депутатів Державної думи, обраних в окупованому Криму за мажоритарною системою, та 225 парламентаріїв, обраних за пропорційною системою, є нікчемними і нелегітимними, що ставить під сумнів легітимність усієї Державної думи”, – наголошується в заяві.

У цьому контексті в МЗС нагадують, що резолюцією А/RES/68/262 “Територіальна цілісність України”, схваленою 100 державами світу, Генеральна Асамблея ООН закликала всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які могли б тлумачитися як визнання такого зміненого статусу.

“Закликаємо не визнавати результати виборів до Державної думи Федеральних Зборів РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова. (…) Україна поновлює свою категоричну вимогу до Російської Федерації припинити збройну агресію проти нашої країни та деокупувати захоплені нею українські території, вивівши звідти свої війська”, – заявляють в українському зовнішньополітичному відомстві.

Незаконні вибори до Держдуми РФ в Україні:
сутички біля дипустанов Росії. ХРОНІКА ПОДІЙ

Наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

Україна неодноразово висловлювала протест через проведення Росією виборів до Держдуми на території окупованого українського півострова Крим.

8 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, закликавши парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї та міжнародні організації утриматися від участі у спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також за жодних обставин не визнавати їхні результати.

10 вересня президент Петро Порошенко наказав поінформувати керівництво Росії про неможливість проведення виборів до Держдуми в Криму та по всій території України.

У Європарламенті назвали вибори в Криму 18 вересня черговим цинічним порушенням територіальної цілісності України і наголосили, що жодним чином не визнають чотирьох депутатів, обраних за мажоритарними округами у Криму та місті Севастополі.
Держдеп США заявив, що не визнає вибори до Держдуми в Криму.

Кримські татари масово бойкотували голосування 18 вересня на території півострова.

Читайте також:
ЗА КРИМ ВІДПОВІСТЕ! Що приховує заборона росіянам голосувати
на думських виборах в Україні

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”
та готує нові обмеження за вибори в Криму

Кримчанина затримали за підозрою в закликах до блокування виборів у Держдуму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна