Незаконні вибори до Держдуми РФ в Україні: сутички біля дипустанов Росії. ХРОНІКА ПОДІЙ

 

У неділю, 18 вересня, в Росії відбулися вибори до Державної думи (нижня палата парламенту). Виборчі дільниці – всупереч позиції української влади – відкрилися також в окупованому Криму та в чотирьох диппредставництвах РФ на континентальній території України: в Києві, Львові, Одесі, Харкові.

* * *

Після 11:00 біля посольства Російської Федерації в Києві сталися сутички між поліцією та активістами ВО “Свобода”.

Як передає кореспондент “Укрінформу”, група активістів ВО “Свобода” на чолі з екс-нардепом Ігорем Мірошниченком намагалась заблокувати прохід до російської дипмісії, аби завадити голосуванню громадян РФ.
Правоохоронці почали відтисняти активістів. В результаті між “свободівцями” та правоохоронцями сталася сутичка, поліція затримала одного зі “свободівців” – Володимира Назаренка – за опір поліції.

Ігор Мірошниченко й Володимир Назаренко

Ігор Мірошниченко й Володимир Назаренко

Відтак Ігор Мірошниченко ще з двома протестувальниками намагались завалити залізний паркан, який стоїть навколо дипмісії, щоб визволити свого побратима з рук поліції. Правоохоронці відбили атаку “свободівців”.

Наразі перед посольством РФ вишикувалися нацгвардійці. “Свободівці” і далі намагаються блокувати прохід до посольства та очікують на підкріплення.

Як повідомив канал “112 Україна”, протестувальники принесли плакат із написом “Смерть России!”, символічне опудала Путіна, повішеного на шибениці. Також активісти показово розтоптали російський прапор.

Біля посольства присутня група громадян РФ, які протестують проти виборів у Криму і заявляють, що не будуть голосувати.

За даними “112”, затримано двох осіб. Серед них – учасник сутичок, депутат Київради від “Свободи” Володимир Назаренко. Його затримання підтвердила прес-служба “Свободи”.

Канал “112 Україна” оприлюднив відео, на якому видно, як цей активіст б’є ногами чоловіка – громадянина РФ, який ішов до посольства голосувати.

Читайте також:
Наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

* * *

Затримання "свободівця"

Затримання “свободівця”

Під будівлею посольства РФ у Києві затримано двох мітингувальників. Один із них побив чоловіка, що прийшов проголосувати на виборах в Держдуму Росії. Про це в ефірі “112 Україна” повідомив начальник ГУ Нацполіції столиці Андрій Крищенко.

“Цього чоловіка затримано, якщо буде звернення, буде вирішено питання про проведення розслідування”, – зазначив він. Другого затримано за хуліганство.

За словами Крищенка, у зв’язку з подіями під посольством правоохоронці посилили охорону будівлі дипустанови.

“Охорона посилена, до посольства направлені додаткові загони поліції, задіяні сили військовослужбовців Нацгвардії, будемо протидіяти провокаціям. Люди, які їх будуть робити, будуть затримуватися”, – підкреслив начальник поліції Києва.

* * *

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав: “Сьогодні вибори в Мордорі. Посольство РФ в Україні, а також всі консульства Росії – у Києві, Харкові, Львові та Одесі – взяті під посилену охорону підрозділів МВС – Нацполіції та Нацгвардії. Зокрема, в Києві до охорони громадського порядку під представництвами Росії залучено понад 600 правоохоронців“.

“Посольство і консульство будь-якої країни – це недоторканна територія! Крапка! Є норми міжнародного права та дипломатії, котрі не обговорюються! Це аксіома! Національна поліція та Нацгвардія будуть чітко виконувати всі поставлені задачі. Ми будемо жорстко реагувати на порушення правопорядку”, – зазначив Шкіряк.

Крім того, він додав, що “в РФ також є посольство і низка консульств України. І там російські фашисти можуть здійснити симетричні дії ще агресивніші, але вже по відношенню до наших. Це означає небезпеку для громадян України”.

Нагадаємо, напередодні невідомі обстріляли посольство РФ у Києві з салютних установок.

* * *

Унаслідок сутичок біля генерального консульства РФ в Одесі правоохоронці затримали чотирьох осіб, що намагалися завадити голосувати громадянам Росії.

“На даний момент затримано чотирьох правопорушників, які влаштували бійку і виражалися нецензурною лайкою по відношенню до співробітників поліції. По відношенню до порушників громадського порядку будуть відкриті адміністративні справи за дрібне хуліганство і непокору поліції”, – повідомила в ефірі каналу “112 Україна” заступник начальника відділу комунікації Одеської поліції Анастасія Якубенко..

Як повідомив “112-й”, затримані назвалися представниками “Правого сектора”.

За словами представника поліції, в результаті інциденту ніхто не постраждав.

* * *

Як повідомив кореспондент каналу “112 Україна”, у Харкові квартал, де розташоване генеральне консульство РФ, оточений правоохоронцями. Вони перевіряють документи у громадян Росії, які йдуть до дипредставництва, і пропускають людей до дверей будівлі, де їх зустрічає представник установи.

Ситуація в цьому районі спокійна.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, для охорони дипломатичного представництва Росії в Харкові залучили 500 поліцейських і 200 нацгвардійців.

* * *

Про відсутність напруженості повідомляють також журналісти зі Львова. Там генконсульство Росії працює “в штатному режимі”, в ньому робочий день, однак не видно нікого, хто заходив би до дипустанови.

Будівлю охороняють кілька бійців Нацгвардії.

* * *

О 8:00 18 вересня в анексованому Криму відкрилися 1164 виборчих дільниці і почалося голосування за депутатів Державної думи Росії, повідомляється на сайті кримського відділення партії “Єдина Росія”.

За даними Центральної виборчої комісії РФ, в Криму зареєстровані 1474514 виборців, в Севастополі – 318271.
Росія вперше організувала парламентські вибори в окупованому нею Криму.

* * *

avtobus-dlya-golosuvannya-v-krimu

Пересувна дільниця в автобусі. Сімферополь, 18 вересня 2016

В окупованому Росією Криму проголосувати на виборах до російської Держдуми можна на пересувних дільницях у спеціально обладнаних в автобусах. Про це повідомила прес-служба окупаційної адміністрації міста.

Відзначається, що автобуси розташовуються біля кожної територіальної комісії.

“Це один з нових напрямків організації виборів на території міста Сімферополя. У будь-якому випадку, що б не сталося, голосування триватиме”, – прокоментував голова окупаційної адміністрації міста Геннадій Бахарєв.

* * *

На виборах до Державної думи Росії в окупованому Криму немає спостерігачів від міжнародних організацій. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

“Серед міжнародних організацій, наскільки мені відомо, присутніх (спостерігачів) немає. Скажімо так, з якихось самодіяльних організацій, або ж громадських організацій, – у мене такої інформації зараз просто немає”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи все можливе зробила Україна для того, щоб “вибори” у Криму не відбулися, Тука сказав: “Чесно кажучи, я думаю, так. Тому що фізично перешкоджати цьому не ставили собі за мету”.

“Ми попередили тих людей, які будуть приймати участь в організації заходів на території окупованого Криму про ймовірність юридичних наслідків таких дій. Оскільки більшість людей, які беруть участь в організації процедур і перебувають там, – вони громадяни України. Ми будемо ініціювати перед деякими відомствами України відкриття кримінальних справ”, – повідомив Георгій Тука.

* * *

Міністерство закордонних справ України

МЗС України

Міністерство закордонних справ України видало чергову заяву з приводу російських виборів.

Вибори в Державну думу РФ порушують міжнародне право, оскільки проводяться також і на території окупованого Криму. Про це повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца в коментарі “Інтерфакс-Україна”.

“Ми виходимо з того, що зазначені вибори є ще одним свідченням збройної агресії Росії проти України, яка триває, оскільки Крим – це Україна, і ми виходимо з того, що зазначені вибори є апріорі нелегітимними, незаконними, порушують міжнародне право, статут ООН, законодавство України, а також порушують Резолюцію Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року, яка підтвердила територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах”, – сказала Беца.

Речниця українського зовнішньополітичного відомства наголосила, що проведення виборів “ставить під сумнів легітимність усієї Державної думи” і свідчить про необхідність посилення введених раніше санкцій “як персональних, так і загальних”.

“Ми також виходимо з того, що будь-які результати цих виборів є нікчемними і закликаємо світ не визнавати легітимність зазначених виборів, легітимність так званих представників і легітимність Державної думи, і вважаємо, що потрібно посилити списку санкцій тиск на всіх причетних до проведення зазначених виборів” , – додала Мар’яна Беца.

* * *

Так званий “голова виборчої комісії Республіки Крим” Михайло Малишев заявив, що до “залякування” владою України членів окупаційних “виборчих комісій” варто ставитися “з поблажливістю” (“со снисхождением”). Про це повідомляє російське пропагандистське агентство “РИА Новости”.

“Саме такі відчуття я маю, коли чую заяви пана Порошенка і ще певних особистостей, які залякують кримінальними переслідуваннями, повним розвалом і бідою в Криму”, — сказав Малишев.

* * *
Після 17:00 в Одесі перед будівлею Генконсульства РФ проходить пікет, участь у якому беруть близько двох десятків осіб.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, пікет відновився після виходу з відділення поліції раніше затриманих членів “Правого сектора”, в тому числі глави одеського відділення організації Сергія Стерненка, на яких були складені протоколи про адмінправопорушення.

За повідомленням ЗМІ, наразі акція проходить спокійно, зокрема, учасники протесту пропустили в генконсульство одного громадянина РФ, який прийшов голосувати.

* * *

В Україні на виборах у Державну думу Російської Федерації, згідно з попередніми даними посольства Росії в Києві, проголосувало всього 369 росіян.

“За попередніми даними, на виборах до Держдуми РФ в Україні проголосували 369 осіб. Попередні дані: Київ – 155 осіб, Львів – 38, Одеса – 120, Харків – 56”, – йдеться в повідомленні агенції РІА “Новости”.

Раніше представники ЦВК Росії інформували, що в Україні мешкають і можуть голосувати загалом 80 тисяч громадян РФ.

Читайте також:
Порошенко закликав послів G7 та ЄС не визнавати російські вибори через Крим

Передісторія

10 вересня президент Петро Порошенко наказав поінформувати керівництво Росії про неможливість проведення виборів до Держдуми на території України. Підстава – той факт, що вибори відбуваються також на території окупованого Криму (у чотирьох мажоритарних округах та за федеральними партсписками).

Київ заявив, що умовою для проведення голосування в Україні є відмова від виборів в анексованих Криму і Севастополі та виключення кримчан з федеральних списків кандидатів у депутати.

Пізніше МЗС України заявило, що голосування “неможливе навіть у приміщеннях дипломатичних і консульських служб РФ”.

Російська сторона відповіла: дипломатичні установи Росії в Україні є російською територією, і дільниці в будь-якому випадку відкриють.

У Європарламенті назвали ці вибори черговим цинічним порушенням територіальної цілісності України і наголосили, що жодним чином не визнають чотирьох депутатів, обраних за мажоритарними округами у Криму та місті Севастополі.

Держдеп США заявив, що не визнає вибори до Держдуми в Криму.

Читайте також:
ЗА КРИМ ВІДПОВІСТЕ! Що приховує заборона росіянам голосувати
на думських виборах в Україні

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”
та готує нові обмеження за вибори в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна