Окрім Криму, Росія провела вибори до Держдуми в окупованих Абхазії і Південній Осетії

 

Міністерство закордонних справ Грузії заявляє, що Росія порушила міжнародне право і на виборах в Держдуму 18 вересня незаконно відкрила 21 виборчу дільницю на окупованих територіях Грузії – в Абхазії і Південній Осетії. Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Грузії, передає “Радіо Свобода”.

Грузинські дипломати стверджують, що постановою голови ЦВК Росії до списків виборців були внесені 114 тисяч мешканців Абхазії та Південної Осетії.

“Жителі Абхазії та Південної Осетії внесені до виборчих списків федеральних областей Росії і будуть голосувати за мажоритарних кандидатів у депутати від відповідної федеральної області Росії”, – йшлося в заяві.

Таким чином, стверджують грузинські дипломати, Москва грубо порушила фундаментальні норми міжнародного права.

У МЗС Грузії також нагадали, що жителі Абхазії та Південної Осетії абсолютно незаконно брали участь і в попередніх парламентських і президентських виборах в Росії 2011-2012 років.

Тбілісі закликає міжнародне співтовариство дати відповідну оцінку і відреагувати на чергові незаконні дії Росії в окупованих нею регіонах, спрямованих на порушення суверенітету й територіальної цілісності Грузії.

Як відомо, після російської агресії 2008 року між Росією і Грузією немає дипломатичних відносин. Сторонам не вдалося домовитися про відкриття виборчих дільниць для проведення виборів у колишній будівлі посольства Росії в Тбілісі, де наразі працює секція інтересів Росії при посольстві Швейцарії.
Внаслідок російсько-грузинської війни в серпні 2008 року Росія окупувала два сепаратистські регіони Грузії – Абхазію і Південну Осетію, а також визнала самопроголошену незалежність цих регіонів. Крім Росії, її визнали ще три держави – Нікарагуа, Венесуела й Науру. Тбілісі і Захід вважають окупацію незаконною, а самі ці регіони – невід’ємною частиною Грузії.

Нагадаємо, на виборах до Держдуми 18 вересня Росія відкрила 1164 виборчі дільниці ще в одному окупованому нею регіоні – українському Криму.

Читайте також:
Незаконні вибори до Держдуми РФ в Україні:
сутички біля дипустанов Росії. ХРОНІКА ПОДІЙ

Наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

Нагадаємо, 10 вересня президент Петро Порошенко наказав поінформувати керівництво Росії про неможливість проведення виборів до Держдуми на території України. Підстава – той факт, що вибори відбуваються також на території окупованого Криму (у чотирьох мажоритарних округах та за федеральними партсписками).

Київ заявив, що умовою для проведення голосування в Україні є відмова від виборів в анексованих Криму і Севастополі та виключення кримчан з федеральних списків кандидатів у депутати.

Пізніше МЗС України заявило, що голосування “неможливе навіть у приміщеннях дипломатичних і консульських служб РФ”.

Російська сторона відповіла: дипломатичні установи Росії в Україні є російською територією, і дільниці в будь-якому випадку відкриють.

У Європарламенті назвали ці вибори черговим цинічним порушенням територіальної цілісності України і наголосили, що жодним чином не визнають чотирьох депутатів, обраних за мажоритарними округами у Криму та місті Севастополі.
Держдеп США заявив, що не визнає вибори до Держдуми в Криму.

Читайте також:
ЗА КРИМ ВІДПОВІСТЕ! Що приховує заборона росіянам голосувати
на думських виборах в Україні

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”
та готує нові обмеження за вибори в Криму

Порошенко закликав послів G7 та ЄС не визнавати російські вибори через Крим

Російський окупант, який воював на Донбасі, загинув у ДТП в окупованій Південній Осетії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна