Звільнення з полону Жемчугова і Супруна: подробиці і перші заяви патріотів у Києві

 

Громадяни України Володимир Жемчугов та Юрій Супрун, звільнені з полону бойовиків “ДНР/ЛНР” у суботу, 17 вересня, ввечері прибули до Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами в Києві, де їх зустрів президент Петро Порошенко.

У своїй промові глава держави наголосив, що додому повернуто “справжніх героїв”.

“Володю Жемчугова – справжнього героя, людину, яку постійно тиснули на те, що “Україна про тебе забула і за тебе ніхто не бореться…” Я хочу, щоб зараз почув весь світ: ми своїх не кидаємо”, – сказав Порошенко в ефірі каналу “112 Україна”.

Президент заявив, що звільненню з полону Володимира Жемчугова та Юрія Супруна сприяли багаторівневі переговори.

“Величезна багатомісячна робота по поверненню українських героїв Володі Жемчугова та Юри Супруна, робота, в якій були задіяні і рідні, і близькі, і дружини, і вся наша [гуманітарна] група в Тристоронній контактній групі, і спецслужби. І, безумовно, мої особисті переговори з Путіним призвели до того, що після довгого часу, коли нам не вдавалося витягнути жодного з українських заручників, – відпустили двох дуже знакових людей”, – заявив президент України, маючи на увазі, що останні обміни відбулися ще в березні цього року.

Володимир Жемчугов на зустрічі біля лікарні ДУС виступив з публічною промовою вперше після звільнення з полону.

“Я хочу подякувати всім, хто боровся за мене. Я людина, яка родом з Донбасу, я росіянин за національністю, я народився і виріс на Донбасі, колишній шахтар. Але так життя склалося, що я по-іншому почав мислити, ніж прості люди на Донбасі, яких обдурили просто, розповідаючи, що тут фашисти, нацисти. Так життя склалося, що я отримав хорошу освіту і зміг розібратися між чорним і білим, і я став на бік білого.
І такі ж патріоти, як я, стали на боротьбу проти цієї підлої російської гнилої окупації, яка веде війну проти України. І там, в окупації, ми не побоялися взяти в руки зброю і почати боротися з російськими окупантами та українськими зрадниками, які стали на бік російської армії, російського окупаційного режиму.
Не треба дивитися на мене, що я так сильно поранений, так сильно постраждав – війна є війна, людей вбивають, ранять. Але завжди за війною прийде перемога. Я вірю, що прийде перемога і в моє рідне місто Красний Луч (нова назва – Хрустальний – “Н”), і звільнять його від російських окупантів, і люди почнуть там жити нормально”, – заявив Жемчугов.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що досягнуто домовленості про обмін важкопораненого Володимира Жемчугова і Юрія Супруна на чотирьох прихильників “ЛНР” і “ДНР”.

Володимир Жемчугов. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Володимир Жемчугов. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Володимир Жемчугов, 45-річний колишній шахтар, був затриманий бойовиками “ЛНР” в листопаді 2015 року. Володимир є інвалідом, він незрячий і не має рук внаслідок підриву на розтяжці.
За версією “сепарів”, Жемчугов – диверсант, який вчинив низку підривів, а поранення отримав, тому що невдало встановлював міну. Терористи звинувачують українця в тому, що він вчинив підриви залізничних колій у Лутугинському районі, а також лінії електропередач у Хрящуватому.

За словами уповноваженої президента з питань Донбасу Ірини Геращенко, останні кілька місяців Жемчугов “провів навіть не в тюремній лікарні, а в камері, звідки його тягали на “суд”, погрожуючи 30-річним ув’язненням.

Юрій Супрун – представник ООН, затриманий бойовиками “за шпигунство” навесні 2016 року. Він – колишній співробітник СБУ (підрозділ “Альфа”). Бойовики вважали його діючим співробітником української спецслужби.

Як розповіла Ірина Геращенко, останні кілька тижнів Супруна судили, нехтуючи спеціальним дипломатичним імунітетом, який Юрій мав як співробітник міжнародної гуманітарної організації “і шантажуючи ледь не розстрілом”.

“На знак протесту Юрій оголосив голодування… Сьогодні вночі Юрія “судили” у Донецьку і “засудили” до 18 років за шпигунство на Україну. Цей цирк був потрібен, щоб не просто передати , а “помилувати”, – повідомила Геращенко.

Петро Порошенко під час зустрічі зі звільненими з полону згадав, що в 2005 році, коли він (як секретар РНБОУ) приїздив до українських миротворців в Ірак, його охорону забезпечував саме Юрій Супрун.

Супрун подякував президентові за його роботу щодо звільнення з полону, зазначивши, що бойовики стверджували, ніби Україна про нього забула.

Нагадаємо, попереднього разу обміни полоненими між Україною і сепаратистами планувалися з нагоди Великодня в травні, однак бойовики не виконали домовленості, виставивши вимогу щодо амністії.

На початку серпня народний депутат Надія Савченко оголошувала “голод”, аби спонукати владу України, Росії та інших країн до звільнення полонених, однак після того не повідомляла про завершення голодування.

Читайте також:
Савченко спонукає Порошенка підписати указ про обмін полонених “2 на 2”
і залучити Оксану Марченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна