У КМДА визначились з місцем для музею, в який звезуть всіх “ленінів”

 

Так званий Музей тоталітаризму, у який звезуть усі „декомунізовані” пам’ятники, розташується на території “Експоцентру України” (колишня ВДНГ). Про це повідомляє “Українська  правда. Київ” з посиланням на джерело у Київській міській держадміністрації.

“Музей розташується на території ВДНГ. Презентація музею відбудеться уже на наступному тижні”, – сказав співрозмовник видання.

За словами іншого співрозмовника з КМДА, самої концепції закладу ще немає.

Наступного тижня буде підписано меморандум про створення музею між Київською адміністрацією (повинна створити юридичну особу), Інститутом національної пам’яті (який визначить, які пам’ятники будуть у музеї), “Експоцентром України” (який повинен визначити ділянку під музей та виділити частину приміщень) та Володимиром Кадигробом (арт-менеджер, який займається концепцією музею).

“Ініціатором музею виступив секретар Київради Володимир Прокопів. Заклад матиме назву “Музей монументальної пропаганди СРСР”. Сюди звезуть пам’ятники не лише з Києва, а з усієї України”, – сказав співрозмовник видання.

Передбачається, що музей облаштовуватимуть коштом інвестора.

Його відкриття приурочать до 100-річчя Жовтневої революції – 7 листопада 2017 року.

Водночас, як повідомив нардеп і радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець, наразі вирішується питання демонтажу пам’ятник Щорсу, що на бульварі Шевченка. Цей монумент також планують перенести до новоствореного музею.

“КП “Київблагоустрій” розробляє проект демонтажу, 25 вересня місто отримає його у своє розпорядження. Після цього міська влада зможе звернутися до Міністерства культури, щоб Мінкульт змінив місцерозташування пам’ятника (оскільки пам’ятник входить до реєстру пам’яток національного значення під певним номером і за певною адресою). Коли отримаємо цей документ зможе розпочатися саме перенесення пам’ятника”, – сказав Білоцерковець.

Вартість демонтажу наразі невідома, але сам проект демонтажу попередньо обійдеться у приблизно 20 тисяч гривень.

“На сам демонтаж і перенесення пам’ятника потрібен один день, але, ймовірно, потрібно буде кілька днів на підбір необхідної техніки”, – сказав Білоцерковець.

Коли ж відбудеться демонтаж, наразі невідомо, оскільки все залежатиме від швидкості розгляду звернення КМДА Мінкультом.

Читайте також:
Музей Майдану створено. Поки що – без приміщення й фінансування

Активісти погодились не зносити Щорса і почекати до листопада

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна