Посол США: Крим може повернутися в Україну за аналогією з країнами Балтії

 

У Сполучених Штатах припускають, що Крим може повернутися до складу України за аналогією з країнами Балтії, які кілька десятиліть існували в умовах російської окупації, перш ніж вийти зі складу СРСР. Про це сказала новий посол США в Україні Марі Йованович в інтерв’ю “Європейській правді“.

“Ми віримо, що зрештою Крим повернеться до України. Але є також дуже правильне питання – коли. Можливо, моя відповідь не буде приємною, але більшість на Заході бачить цей процес аналогічним до позитивного прикладу Балтійських країн”, – зазначила Йованович.

“Протягом багатьох років ці держави були у складі Радянського Союзу, та США так і не визнали їх анексію. У Вашингтоні весь цей час продовжували роботу дипломатичні місії [Естонії, Латвії та Литви], і врешті-решт вони знову повернули незалежність”, – розповіла американська дипломатка.

Водночас Марі Йованович визнала, що зараз “світ рухається набагато швидше”, і тому “балтійська історія може бути не найкращим прикладом”.

“Але приклад балтійських країн важливий тим, що він доводить: якщо люди почуваються сильними і мають підтримку міжнародної спільноти, то врешті-решт історія має завершитися так, як годиться”, – наголосила посол США.

Вона ще раз окреслила позицію США: “Крим є і назавжди залишиться частиною України, попри всі можливі юридичні дії з боку РФ. Ми ніколи не визнаємо Крим як частину Росії. Ми також не визнаємо вибори в Держдуму, які проходять на території Криму.
Ми працюємо також зі своїми однодумцями у міжнародному форматі над тим, щоби зберігати постійні нагадування про те, що Крим є частиною України”.

“Що стосується санкцій – ті обмеження, які запроваджені у зв’язку з Кримом, вже є досить жорсткими. Але попри це, ми й надалі шукаємо, як ми можемо посилити дипломатичний сигнал про те, що Крим лишається частиною України. Зокрема, через це в останньому пакеті санкцій з боку США було кілька нових імен кримських політиків”, – сказала Йованович.

Посол висловила переконання, що від 1970-х років принцип санкцій змінився: “Тоді санкції були дуже широкими, це був грубий інструмент. Нині санкції застосовуються дуже точково, і вони є значно ефективнішими”.

При цьому Йованович заявила: “Те, що відбувається з кримськими татарами, та й взагалі з усіма, хто не згідний з російським режимом в Криму, є абсолютно неприйнятним.  І позиція США тут є абсолютно чіткою.
Так, ми вітаємо звільнення Ільмі Умерова [з психлікарні]. Але є й інші, хто лишається позбавлений волі, і ми дуже уважно слідкуємо за їхніми справами”.

Читайте також:
Лавров розповів, чому в РФ не бачать правової проблеми
з визнанням анексії Криму Заходом

Новий посол США повернулась в Україну для виконання обов’язків. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна