Жебрівський: Що побачили й почули на Донбасі глави МЗС Німеччини і Франції

 

Павло Жебрівський
голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації

(FB)

Сьогодні (15 вересня) Донеччину відвідали три міністри закордонних справ: України – Павло Клімкін, Німеччини – Франк-Вальтер Штайнмайєр та Франції – Жан-Марк Еро.

Ключове завдання візиту, і я вважаю, його було досягнуто, щоби пан Штайнмайєр і пан Еро на свої очі побачили, що залишає по собі в Україні “рускій мір”.

Ми відвідали Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Краматорську, зруйнований міст через річку Казенний Торець та Центр психосоціальної реабілітації [внутрішньо переміщених осіб] у Слов’янську.

Біля мосту, який цього тижня ми вже почали відбудовувати, я закцентував увагу міністрів на трьох ключових для нас речах.

  1. “Особливий статус для Донбасу” може бути тільки у вигляді децентралізації і формування об’єднаних самоврядних громад. По всій Україні, щоб усі громади в нашій країні мали такий статус. І цим ми зараз активно займаємось.
  2. Не може бути мови про вибори без перекриття кордону, чи то спільно з місією ОБСЄ, чи то спільно із миротворчими силами ООН. Без виведення російських військ, без роззброєння, без заведення на ту територію спільних патрулів української поліції та представників ОБСЄ для підтримки правопорядку, без відновлення на тій частині закону і права, розмови про вибори – неприйнятні. Ми не допустимо легітимізації російських найманців на цій території.
  3. Не зважаючи на шалену російську пропаганду, понад 60% людей на Донбасі хочуть жити в Україні. Або, як кажуть тут старенькі бабусі, – жити так, як жили до війни.

Наша позиція однозначна і чітка: Донеччина повинна бути українською повністю. Ніякого “санітарного кордону” не може бути. Нам безумовно потрібна підтримка наших партнерів. Але якщо навіть такої підтримки не буде, ми все одно не відмовимося від цілісності України.

А найкращим результатом приїзду Штайнмаєра і Еро сюди буде їхній тиск на російську сторону, щоб російські військовики дали можливість нам відновити газопостачання в Мар’їнку та Красногорівку, електропостачання в Жованку та багато інших знищених об’єктів, які необхідні для життя людей що проживають на територіях, наближених до лінії розмежування.

Думаю, що наші аргументи були почуті, бо після достатньо жорсткого мого виступу міністр Еро підійшов і потиснув мені руку.

Читайте також:
Міністрів Німеччини та Франції у Краматорську зустріли мітингом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна