Штайнмаєр і Еро на Донбасі проігнорували родини заручників

 

Міністри закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр та Франції Жан-Марк Еро під час візиту на Донеччину 15 вересня проігнорували членів сімей українців, які перебувають у полоні в бойовиків “ДНР/ЛНР”. Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко.

“Родини заручників прийшли до офісу СММ ОБСЄ в Краматорську з надією поспілкуватися з міністрами [Еро і Штайнмайєром], просити їх звільнити заручників, активізувати це питання в “нормандському форматі”. Але іноземні гості до них не вийшли, на жаль”, – написала Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Ми з Павлом Клімкіним спілкувалися з мамами і дружинами самі”, – додала вона.

“Європейці не дуже люблять погані новини, сльози, біль, страждання… Але ми будемо доносити їм правду про Донбас, де сьогодні сльози і біль, і страждання – через російську агресію. І щоб це припинилося – потрібні не псевдовибори під “градами”, а сталий режим тиші, виведення російських військ, контроль над кордоном”, – наголосила Геращенко, реагуючи на слова Жан-Марка Еро 14 вересня про те, що одразу після “перемир’я” на Донбасі Україна має змінити Конституцію і провести вибори в ОРДЛО.

Ірина Геращенко перебувала поруч з Еро і Штайнмаєром під час їх візиту до Краматорська і Слов’янська. Водночас у соцмережі вона заявила, що “нормандські” міністри мали б побувати не лише на мирних українських територіях, а й на передовій.

“Звичайно, краще б, аби міністри побачили картинки Донбасу не лише відродженого і відновленого, але й ближче до лінії фронту, десь у Широкиному та Авдіївці. Бо цікаво почути їх думку, як в Широкиному проводити вибори і чи готові вони надіслати туди громадян Німеччини і Франції спостерігачами”, – написала депутатка.

“Але важливо, що міністри взагалі виїхали з Києва, значить, будемо запрошувати і в Широкине. Тиснути, що варто своїми очима побачити, як там все “підготували” бойовики до виборів…” – додала Геращенко.

За словами пані Ірини, українська сторона – і міністр Клімкін, і голова Донецької ОВЦА Жебрівський, і вона сама – доносила “єдину позицію: Україна прагне миру, і тому ми вимагаємо від світу реалістичної і правдивої оцінки російської агресії в Криму і на Донбасі, припинення вогню не на день, тиждень чи місяць, а назавжди. Ми вимагаємо виведення іноземної російської зброї і найманців, відновлення контролю над кордоном, негайного звільнення заручників”.

Як відомо, 14 вересня члени родин українських полонених пікетували посольства Франції і ФРН у Києві, вимагаючи, аби країни “нормандського формату” звернули більшу увагу на гуманітарну проблему конфлікту на Сході, а не лише акцентували на потребі особливого статусу й виборів в ОРДЛО.

Читайте також:
Жебрівський: Що побачили й почули на Донбасі глави МЗС Німеччини і Франції

Геращенко: ФРН і Франція хочуть говорити лише про вибори на Донбасі,
а не про українських заручників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна