Луценко про обшуки в Харкові: Ця справа дублюватиметься і в інших містах

 

Справа проти керівництва Харкова не має ніякого політичного підґрунтя. Про це на брифінгу в Києві заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, коментуючи обшуки в приміщеннях мера Геннадія Кернеса, екс-“губернатора” Михайла Добкіна та низки інших харківських високопосадовців.

“Будь-які закиди в політизації процесу я відкидаю хоча би тому, що це перша наша справа, яка потім буде дублюватися і в інших містах”, – сказав генпрокурор.

Луценко заявив, що 15 вересня проводиться 120 обшуків у цій справі в Харкові. Обшуки проводяться в місцях проживання осіб, які підозрюються у створенні злочинної організації та за місцем юридичних осіб, де зареєстровані житлові кооперативи.
Головне місце проведення обшуків – Харківська міська рада.

“Схема проста: керівництво міста оформляло житлові кооперативи й переуступало їм міську землю. Власниками землі ставали наближені до керівництва міста люди, члени їхніх сімей, бізнеспартнери, політичні діячі та судді і працівники правоохоронних органів Харкова”, – розповів Юрій Луценко.

За словами генпрокурора, прийнято рішення не вилучати всі документи, а лише ті, які потрібні для майбутнього судового процесу. Крім того, заборонено у ході обшуків забирати особисті речі, окрім випадків, коли буде знайдено у великих розмірах гроші чи коштовності.

При цьому, повідомив на брифінгу Луценко, під час обшуків в одного із депутатів міської ради Харкова вилучили 300 тисяч доларів.

“Мені повідомили, що перша крупна сума при обшуках у Харкові: один із депутатів міськради, засновник житлового кооперативу “Ермітаж” – вдома вилучено 300 тисяч доларів. Ми порахували, що це сума, яка навряд чи покривається доходами слуги харківського населенні і про всяк випадок вилучили її”, – сказав генпрокурор.

Також Луценко зазначив, що коли слідчі ГПУ прийшли з обшуком в будинок матері депутата від “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна, виявилося, що там прописаний сам нардеп.

“Слідчі прийшли на одне житло, яке пов’язане з матір’ю пана Добкіна, та вони не знали, що депутат там уже встиг прописатися. Він зробив це тільки 22 серпня” ,- розповів Луценко.

Проте, за словами генпрокурора, Добкін пішов назустріч слідчим і сам віддав усі документи, які вони попросили.

Генпрокурор на брифінгу пообіцяв, що слідство у будь-якому випадку поверне громаді Харкова 650 га землі, які, за його словами, були незаконно відчужені місцевою владою.

“650 га на балансову вартість 4 млрд., які були поцуплені з харківської власності, повернуться у харківську власність. Це я точно гарантую”, – сказав Юрій Луценко.

Він запевнив, що це буде зроблено, навіть якщо слідству не вдасться довести створення злочинної організації, яка причетна до цих махінацій.

“Харків’янам хвилюватися нема за що, їм треба радіти, бо в будь-якому разі, от в будь-якому разі, навіть якщо ми не доведемо 255-ту (статтю про) злочинну організацію, якщо ми зможемо пред’явити не 50, а лише 20 особам звинувачення – ця земля повернеться громаді”, – заявив очільник ГПУ.

За словами Луценка, земля в Харкові віддавалася за схемою, схожою на ту, яку у свій час застосовував екс-мер Києва Леонід Черновецький.

“Всі, хто живе в Києві, цю схему знають. Незабвєнний Космос, він же міський голова Черновецький, брав 100 студентів, оформляв їх як кооператив, відводив їм землю, у той самий день вони віддавали цю землю через нотаріуса потрібним людям”, – сказав генпрокурор.

Він додав, що  в справі організації злочинної схеми для розкрадання землі у Харкові фігурують кілька народних депутатів.

“Якщо ми говоримо про народних депутатів, які фігурують у цій справі, а там він є не один, то ми будемо працювати і в момент, коли ми отримаємо факти… ми вийдемо на подання до Верховної Ради про скасування недоторканності”, – сказав Луценко.

“Підозра без вилучення документів неможлива. Тому це перший етап, ми забираємо всі необхідні документи. Певний час, від трьох до чотирьох тижнів піде на аналіз цих документів з подальшим процесуальним оформлення кількох десятків осіб”, – зазначив генпрокурор.

Він підкреслив, що мер Харкова Геннадій Кернес і нардеп Михайло Добкін підозрюються в організації злочинної схеми, але наразі є свідками в цій справі.

“Вони підозрюються в створенні злочинної організації, яка ставила за мету розкрадання державного майна з використанням службового становища”, – сказав Юрій Луценко.

Він наголосив, що обшуки у міськраді Харкова триватимуть ще кілька днів.

Справу, в рамках якої проходять обшуки в Харкові, ініціював обласний прокурор. 

“Наявність волі вести справи незалежно від політичної волі фігурантів дає непогані результати. Спочатку доводилося самому шукати ці справи, тепер прокурори, які відчувають, що є такий суспільний запит, самостійно пропонують серйозні справи такого роду. Цю справу було ініційовано харківським обласним прокурором. Більшість матеріалів було зібрано там, на місці… Справу було направлено до Києва, тут приймалися санкції в судах, звідси виїжджала група слідчих. Тут (у Києві) це справа буде далі розслідуватися і тут буде відбуватися суд, у разі, якщо ми доведемо вину”, – заявив Юрій Луценко на брифінгу в ефірі каналу “112 Україна”.

Читайте також:
Затриманим на хабарі чиновникам Харківської міськради
“світить” 10 років з конфіскацією, – ГПУ

 

 

Міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що під час обшуків у його приміщеннях нічого не занйшли, а земельна справа, за якою у четвер проводяться обшуки, вигідна міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

За даними ГПУ, фігуранти земельних махінацій – екс-мер Харкова (2006-2010) Михайло Добкін, нинішній мер Харкова Геннадій Кернес, директор юридичного департаменту Харківської міськради Володимир Коваленко, головний архітектор Харкова Чечельницький та колишній керівник харківського управління держкомзему Юрій Санін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна