Глави МЗС Німеччини і Франції погодили в Києві “режим тиші” на Донбасі з 15 вересня

 

Режим припинення вогню на сході України набуде чинності в ніч на четвер, 15 вересня, і триватиме тиждень. Про це повідомив у Києві міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після зустрічі з президентом України та главою МЗС, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Сьогодні опівночі набуде чинності режим припинення вогню, і [тривалістю] на тиждень”, – сказав Штайнмаєр.

Він зазначив, що Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі планує на наступному засіданні, 20 вересня, обговорити питання відведення сторін конфлікту від лінії розмежування.

За словами Штайнмаєра, зараз може з’явитися шанс на врегулювання ситуації в зоні АТО, і він сподівається, що “хитке припинення вогню на Донбасі переросте у стабільне перемир’я”.

“Якщо обидві сторони будуть дотримуватися режиму припинення вогню довше, ніж зазначений тиждень, то в нас з’явиться шанс, якого давно не було, а також з’явиться можливість досягти подальшого розмежування військ в окремих регіонах. І ми сподіваємося, що в наступний вівторок на засіданні Тристоронньої контактної групи про це буде досягнута домовленість”, – сказав федеральний міністр закордонних справ ФРН.

У свою чергу глава МЗС Франції Жан-Марк Еро, який прибув до Києва разом із німецьким колегою, висловив надію, що наступного тижня буде підписано угоду про початок розведення сторін у трьох пілотних зонах.

Він стверджує, що Україна повинна виконати своє зобов’язання і прийняти закон про проведення виборів в окупованих районах Донбасу та про особливий статус регіону, а також здійснити амністію бойовиків. Він зазначив, що це одна з ключових умов мінських домовленостей.

“Умовою політичного характеру є підготовка і прийняття українського законопроекту про місцеві вибори на Донбасі і надання особливого статусу цьому регіону “, – сказав Еро.

За його словами, ці політичні кроки повинні бути зроблені після виконання заходів безпеки.

“Після реалізації кроків щодо безпеки Україна повинна призначити вибори на Донбасі, внести зміни в Конституцію і провести амністію”, – заявив глава МЗС Франції.

Він також зазначив, що альтернативи мінському процесу у вирішенні конфлікту на Донбасі немає, тому сторони повинні виконувати свої зобов’язання.

Глави МЗС України, Німеччини та Франції працюватимуть над тим, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ була присутня на лінії розмежування. Про це на спільному брифінгу з колегами із ФРН та Франції заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“У плані розмежування ми підтвердили важливість наших спільних зусиль. Але будемо і надалі працювати, щоб представники СММ ОБСЄ були присутні в районах розмежування таким чином, щоб не було можливості і надалі дестабілізувати ситуацію там”, – цитує Клімкіна агенція УНН.

Також Павло Клімкін виступив проти нинішнього статусу-кво на Донбасі.

“Для мене Донбас – невід’ємна частина України, але не тільки тому, що Донбас – це мільйони громадян України. Статус-кво, про який ви говорите, – це фактично протекторат російських військових, російських спецслужб, а нам необхідно повернути українським громадянам світ і врешті-решт просто нормальне життя, щоб вони почувалися людьми, зараз людьми вони себе там не відчувають”, – сказав глава МЗС на спільній прес-конференції.

При цьому він зазначив, що присутність міністрів закордонних справ Німеччини та Франції в Києві є свідченням того, що “нормандський формат” працює, і “нам потрібно разом примусити Росію виконати мінські домовленості”.

За його словами, візит глав закордонних відомств Німеччини і Франції в Україні свідчить також про те, що йде послідовна робота над тим, аби покращити безпекову ситуацію на Донбасі.

Окрему зустріч з міністрами Еро і Штайнмаєром 14 вересня провів президент України Петро Порошенко.

Павло Клімкін, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції – Жан-Марк Еро в четвер, 15 вересня, продовжать свою роботу на Донбасі.

Як відомо, за ініціативи України перемир’я на Донбасі було оголошене з 1 вересня та протрималося кілька днів, після чого бойовики знову наростили кількість обстрілів.

Читайте також:
Росія віддала наказ бойовикам на Донбасі повністю припинити обстріли з 15 вересня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна