Вперше за 20 років опозиційні політики пройшли до парламенту Білорусі

 

Опозиціонерка Ганна Конопацька за результатами виборів 11 вересня здобула місце у нижній палаті парламенту Білорусі, Палаті представників. Про це повідомляє Центральна виборча комісія Білорусі, інформує “Радіо Свобода“.

Ганна Конопацька, яка належить до Об’єднаної громадянської партії, стала першою опозиціонеркою у білоруському парламенті за останні 20 років. Раніше усі мандати належали прихильникам політики президента країни Олександра Лукашенка.

Також пройшла до парламенту і незалежна кандидатка Олена Анисим, яка є заступницею голови Товариства білоруської мови.

У Білорусі з 1990-х років не відбулося жодних виборів, визнаних вільними та демократичними. Цьогоріч 400 представників ОБСЄ спостерігали за проведенням виборів. Явка на парламентських виборах склала понад 74%.

Загалом на 110 місць у нижній палаті парламенту Білорусі претендував 521 кандидат, із них 176 представляли опозицію, роздрібнену на дрібні політичні сили.Як відомо, вибори в білоруський парламент пройшли напередодні. На час закриття дільниць явка становила близько 75 відсотків. Третина виборців проголосували достроково.

Вибори нижньої палати Національних зборів Білорусі відбуваються за мажоритарною системою.

Читайте також:
У Білорусі заборонили продавати глобуси з російським Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна