Україна чекає позитивного рішення МВФ про третій транш 14 вересня та готова до суду з Росією

 

Україна очікує на позитивний результат голосування ради директорів Міжнародного валютного фонду 14 вересня та отримання третього траншу кредиту МВФ найближчим часом. Як передає УНІАН, про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, коментуючи сьогоднішню заяву глави мінфіну Російської Федерації Антона Силуанова про те, що РФ голосуватиме проти виділення Україні чергового траншу МВФ, оскільки Київ начебто не виконав всі умови для його отримання.

Данилюк пояснив, що рада директорів МВФ приймає рішення більшістю голосів, при цьому Росія має таке саме право голосу, як будь-який інший член ради.

“На попередніх голосуваннях Росія жодного разу не підтримувала рішення МВФ щодо виділення Україні траншів в рамках діючої програми розширеного фінансування [України]. Попри це, МВФ двічі приймав ствердні рішення, і Україна вже отримала два транші в рамках програми МВФ”, – підкреслив Данилюк.

Також Олександр Данилюк заявив, що Україна відповідно до поточної програми співпраці з МВФ готова вступити у подальші переговори з Росією щодо можливого розв’язання спору за кредитом на 3 млрд. доларів, отриманим у грудні 2013 року за домовленістю між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем.

Так глава Мінфіну України прокоментував заяву міністра фінансів РФ Силуанова про те, що розгляд позову Росії щодо “боргу Януковича” почнеться у Високому суді Лондона на початку 2017 року, при цьому Росія готова на досудові домовленості з Україною щодо цього кредиту.

“Незважаючи на те, що Україна в цілому залишається відкритою для можливості мирного врегулювання спору, якщо для цього буде знайдено прийнятні підстави, Україна впевнена у своїй правовій позиції та зосереджена на підготовці до слухання, запланованого на січень 2017 року”, – зазначив Данилюк.

Міністр нагадав, що позиція України чітко викладена у запереченнях проти позову РФ, поданих Україною 27 травня 2016 року в рамках провадження, що наразі триває в англійському суді, та підкреслив, що наша країна неухильно дотримується цієї позиції.

“Будь-які такі переговори, які можуть відбутися у відповідний час, наприклад, під час майбутніх зустрічей з МВФ протягом тижня, що починається 3 жовтня 2016 року, жодним чином не зашкоджують позиції України у зазначеному судовому провадженні”, – підкреслив Данилюк.

Як відомо, поточна програма кредитування України ЕFF була прийнята в березні 2015 року терміном на чотири роки з обсягом фінансування 17,5 млрд. доларів. У 2015 році Україна отримала два транші загальним обсягом 6,7 млрд. та очікувала отримати третій у розмірі 1,7 млрд., однак через політичні події осені 2015-го та зими 2016 року, які призвели до зміни уряду, доля третього кредитного траншу опинилися під загрозою зриву.

У грудні 2013 року було оформлено борг екс-президента Віктора Януковича перед РФ у вигляді випуску євробондів на 3 млрд. доларів з погашенням у грудні 2015 року. У березні 2015 року Україна почала процес реструктуризації частини боргу, включивши російський борг у периметр боргової операції. Умови реструктуризації були схвалені МВФ. У листопаді 2015 року Україна завершила процес реструктуризації, випустивши нові державні облігації та деривативи. Росія відмовилася від обміну паперів, вимагаючи кращих умов боргової операції, ніж були надані іншим кредиторам. У зв’язку з відмовою РФ від участі у борговій операції Кабінет Міністрів України у грудні 2015 року ввів мораторій на виплату за “російськими” бондами. Згодом рішенням Верховної Ради України цей мораторій був встановлений як безстроковий.

Водночас, у грудні 2015 року МВФ визнав російський борг державним для України, але одночасно пом’якшив свою політику кредитування країн з неоплаченими державним боргом. У лютому 2016 року Росія звернулася до високого суду Лондона з позовом до України, вимагаючи виплати боргу.

Читайте також:
МВФ включив до порядку денного розгляд українського питання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна