Юру Єнакіївського знову зняли з розшуку. Без сприяння президента це неможливо, – Лещенко

 

Апеляційний суд Києва знову зняв із міжнародного розшуку близького соратника екс-президента Януковича Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський. Про це заявив народний депутат Сергій Лещенко на брифінгу у Верховній Раді.

“22 серпня Палата в кримінальних справах апеляційного суду Києва зняла Юрія Іванющенка з міжнародного розшуку. Вкотре. На сьогоднішній день ця особа може знову вільно пересуватися світом”, – сказав Лещенко.

За його словами, судді винесли рішення на скаргу адвокатів Юри Єнакієвського, який оскаржував попереднє рішення першої інстанції Печерського суду.

При цьому Сергій Лещенко переконаний, що “існує змова на найвищому рівні в керівництві держави, тому що всі рішення по Іванющенку ухвалюються всупереч закону”.

Лещенко нагадав, що Іванющенка вже двічі знімали з міжнародного розшуку, але потім поновили в розшук, причому зняття відбувалося в порушення процесуальних норм.

“Перший раз… закриття справи проти нього та зняття з розшуку було ухвалено Солом’янським судом Києва. Тоді як прокуратура, яка розслідує, перебуває в Печерському районі Києва – і взагалі жодного відношення Солом’янський суд до цього питання не має. Але суд виніс рішення – й Іванющенко отримав свободу.
Вдруге Іванющенка з міжнародного розшуку знімав той самий одіозний суддя [Дніпровського районного суду Микола] Чаус, відомий всьому світу тим, що тримав свої корупційні заощадження у банках на городах і таким чином взагалі дискредитував всю судову систему України”, – нагадав депутат від БПП.

Лещенко наголошує, що справу Іванющенка за Кримінальним процесуальним кодексом мав розглядати лише Печерський райсуд столиці.

“І сьогодні ми вкотре бачимо, як відбувається свавілля – Іванющенка знімають з розшуку попри те, що на це не було жодних підстав”, – сказав нардеп.

За його словами, Апеляційний суд Києва не мав правових підстав переглядати ухвалу Печерського суду про розшук Іванющенка, адже частина 5 статті 190 Кримінально-процесуального кодексу України стверджує, що рішення суду про розшук особи – “фактично підстава для розшуку по лінії Інтерполу” – не підлягає оскарженню в апеляції.

“Попри це, Апеляційний суд Києва на чолі з головуючим суддею Присяжнюком, суддями Глиняний, Дзюбін, Єфимова, Масенко винесли ухвалу й зняли Іванющенка з міжнародного розшуку”, – заявив Лещенко.

Він наголошує, що це відбувається системно: “Всупереч закону, вже втретє суд приймає рішення щодо цієї людини – знімає її з розшуку попри те, що на це немає підстав: чи то підсудність не та, чи взагалі це рішення не оскаржується, але це відбулося”.

“На моє переконання, це може бути лише коли існує змова на найвищому рівні держави. Змова, яка відбувається в адміністрації президента, за участю глави держави. Інакше в нашій країні рішення суди не приймають”, – заявив Сергій Лещенко.

Нагадаємо, раніше депутат стверджував, що в Печерському райсуді “всі справи, де фігурує інтерес Іванющенка, дивовижним чином потрапляють до однієї та тієї ж судді – її прізвище Ірина Литвинова”.

Читайте також:
Лещенко: Через бездіяльність Порошенка найближчий соратник Януковича Іванющенко отримав свободу

Лещенко виграв суд у “Юри Єнакіївського”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна