Верховна Рада приєднала до Луганської й Донецької області селища з підконтрольних територій

 

На вечірньому засіданні в четвер, 8 вересня, Верховна Рада ухвалила чотири постанови, якими внесла зміни в адміністративно-територіальний устрій у Донецькій і Луганській областях.

Зокрема, ухвалено рішення про зміну і встановлення меж

  • міст Золотого та Гірського Попаснянського району Луганської області (№4896);
  • міста Слов’янськ та Слов’янського району Донецької області (№4929);
  • міста Бахмут та Бахмутського району Донецької області (№4930 );
  • міста Горлівка та Бахмутського району Донецької області (№4931).

Виступаючи перед голосуванням, доповідач постанови Віталій Курило (Блок Порошенка) сказав, що зміни покликані перенести підконтрольні Києву села й селища під юрисдикцію звільнених районів.

“Наприклад, сільська рада на тій території (непідконтрольній), а частина села – на цій території (підконтрольній). Тому ці села треба приєднати до сусіднього населеного пункту”, – сказав нардеп.

Змінами меж територій населених пунктів парламент вирішив давно існуючу проблему звільнених населених пунктів та їх частин, які адмінтративно підпорядковувалися окупованим містам. Через це мешканці цих районів не отримували жодних соцвиплат від України.

Зокрема, зміни стосуються підпорядкування селища Майорськ на підконтрольний Україні території, яке досі формально було мікрорайоном окупованого міста Горлівка без власної ради.

Тепер постановою №4931 територію Бахмутського (колишній Артемівський) району збільшено на 1643,8 гектара за рахунок передачі до його складу 1516 гектарів земель, що знаходяться у віданні непідконтрольних Зайцівської селищної ради Горлівської міської ради, та на 127,8 гектара – за рахунок земель Горлівської міської ради (а саме: території вулиць Станція Майорська, Сонячна, Заливна, Кільцева міста Горлівка).

Міста Соледар і Часів Яр виведено із адміністративних меж міста Бахмут (колишній Артеміськ); вони стали самодостатніми містами Бахмутського району.

Місто Миколаївка виведено з адміністративного підпорядкування місту Слов’янськ. Тепер Миколаївка стала самостійним містом Слов’янського району.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити взаємодію органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування у вирішенні питань, пов’язаних ізі зміною і встановленням нових меж районів та населених пунктів.

ОНОВЛЕНО. Голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський так прокоментував рішення Ради: “Змінами адміністративних меж парламент вирішив болючу проблему звільнених населених пунктів, які до сьогодні адміністративно підпорядковувалися окупованим містам, а мешканці цих сіл та селищ не могли отримувати належних соціальних виплат та гарантій від України.
Тепер очікуємо швидкого рішення про оголошення виборів у новостворених громадах та приєднаних територіях”.

Читайте також:
Голова Донецької ВЦА пропонує рішення для Зайцевого,
розділеного на нашу й окуповану частини

Геращенко: Журналістка допомогла повернути Україні лікарню на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна