Понад 2,5 тисячі школярів т.зв. “ДНР” дистанційно вчаться на підконтрольній території

 

Цього року у прифронтових школах Донецької області на підконтрольній території учнів побільшало, і це свідчить про те, що багато родин переселенців повернулися у свої домівки.

“Якщо минулого року у школі в Авдіївці було близько 600 учнів, то цього року майже втричі більше – близько 1800”, – розповіла Надія Оксенчук, директор Департаменту освіти та науки Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, під час включення скайпом в Українському кризовому медіа-центрі.

За її словами, в Донецькій області 1 вересня розпочали роботу всі 589 шкіл, де вчаться більш ніж 150 тисяч дітей.

Майже 8 тисяч дітей навчаються  у школах у так званій “сірій зоні”. Таких шкіл на сьогодні 41.

Пані Оксенчук зазначила, що цього року частково вдалося вирішити проблему з учнями із населених пунктів безпосередньо на лінії розмежування, таких як Майорськ, Жованка і Бахмутка.

“До недавнього часу вони не здобували освіту взагалі, або здобували її на окупованій території, тому що це розділені села і розділені міста. Цього року ми маємо величезне досягнення – що діти із цих населених пунктів тепер здобувають освіту на території, підконтрольній Україні – в інтернаті Бахмута і в міській школі. Вони кожного разу їдуть автобусом,  їх супроводжують військові”, – розповіла освітянка з ВЦА.

Щоправда, частина дітей із Майорська продовжують ходити до школи в підконтрольній “ДНР” Микитівці – “через те, що звикли до вчителів і друзів”.

Як розповіла Надія Оксенчук, школярі з тимчасово окупованої частини області можуть отримувати українську освіту дистанційно через спеціальну онлайн-платформу. Для цього визначили п’ять шкіл у різних містах, до яких діти можуть “прикріпитися”.

“Дистанційна освіта буде системною освітою – тобто діти її здобуватимуть онлайн, але будуть чітко визначені класи, вчителі, предмети, програмні матеріали, вчителі отримуватимуть за ці уроки відповідну доплату”, – пояснила Оксенчук.

“Якщо минулого року безсистемним способом ці послуги отримували 1800 учнів з непідконтрольної території, то на сьогоднішній день ми вже маємо зареєстрованими більше 2,5 тисяч дітей, і вони продовжують реєструватися”,  – додала директор Департаменту освіти та науки Донецької ВЦА.

На підконтрольній території тим часом триває підготовка до запуску опорних шкіл.

“Ми вирішили, що кожна об’єднана територіальна громада матиме власну опорну школу. На даному етапі їх 21, але їх буде більше – стільки, скільки громад, залежно від того, як здійсниться перспективний план розвитку об’єднаних територіальних громад, – пояснила Надія Оксенчук. – Це дозволить оптимізувати мережу навчальних закладів і покращити якість освіти”.

У цих школах проведуть капітальний ремонт, подекуди із реконструкцією самих будівель. Вартість ремонту однієї школи становить мінімум 25 мільйонів гривень, в окремих випадках – до 50-60 мільйонів. У відремонтованих школах обладнають сучасні кабінети природничих наук та інформатики, лінгафонні кабінети, оновлять спортмайданчики. Також ідуть тендери через систему ProZorro на закупівлю шкільних автобусів.

“Звичайно, недостатньо лише відремонтувати школу, тому ми працюємо над новим змістом освіти, новим підходом до навчання.  Вчителі сьогодні проходять навчання, освоюють інноваційні методи. У жовтні місяці це буде вже 3-й етап”, – зазначила пані Оксенчук.

Опорні школи мають почати роботу у 2017 році. Також у планах  на 2017 рік – ремонт шкіл-філій при опорних школах і подальша підготовка вчителів.

Читайте також:
У школах Луганщини розширюється викладання української мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна