Клімкін: Збройна місія ОБСЄ для Донбасу обговорюється на віденському майданчику

 

Дискусії з питання впровадження поліцейської місії ОБСЄ на тимчасово окуповані території Донбасу тривають на віденському майданчику, але в ході цих дискусій існує декілька принципових проблем, які доведеться вирішувати.
Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній з німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмайєром прес-конференції в Берліні, повідомляє кореспондент “Укрінформу” у ФРН.

За словами міністра, треба розуміти, хто в майбутньому відповідатиме за безпеку на Донбасі – буде це сама збройна місія ОБСЄ або така збройна місія у взаємодії зі спеціальною моніторинговою місією, у таких питаннях, як роззброєння і контроль за зберіганням озброєнь.

Наприклад, чи може бути посилена СММ ОБСЄ для моніторингу не контрольованої Україною зараз ділянки кордону.
Тут, наголосив міністр Клімкін, у Києва є спільний з ОБСЄ план: організація баз ОБСЄ недалеко від цієї ділянки кордону. Цей план також передбачає розміщення відповідного відеообладнання, включаючи інфрачервоне, розміщення представників ОБСЄ на пунктах пропуску з українського боку.

Водночас Клімкін повторив, що проведення місцевих виборів в ОРДЛО, як і підготовка до них, неможливі за умов відсутності чітких гарантій безпеки. Як і неможливо рухатися далі Мінськими домовленостями без виконання попередніх пунктів.

“Реально підготовка до вільних і чесних виборів, коли по Донбасу їздять сьогодні понад 2 тисячі броньованих машин, коли там величезна кількість легких озброєнь, (…) абсолютно неможлива”, – зауважив керівник українського МЗС.

Читайте також:
ОБСЄ чекає пропозицій щодо збройної поліцейської місії на Донбасі

“5 хвилин шизофренії”. Як в “ДНР” тренують “мирну” відсіч
збройній іноземній місії.  ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна