Нові політв’язні: суд у Ростові дав чотирьом кримським татарам від 5 до 7 років колонії

 

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) сьогодні, 7 вересня, засудив до семи й п’яти років позбавлення волі чотирьох кримських татар, обвинувачених у зв’язках з організацією “Хізб ут-Тахрір”.

За рішенням суду, севастополець Руслан Зейтуллаєв, якого російська влада називає організатором осередку “Хізб ут-Тахрір”, засуджений до 7 років колонії загального режиму; Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов та Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму, повідомляє “Радіо Свобода”.

Під час оголошення вироку кримчани були у футболках з написами “Знову під забороною”, “Кримські татари”, “Замовлення виконане”, “Спектакль закінчено”.
Коли увійшов суддя, обвинувачені заклеїли собі роти скотчем на знак протесту проти несправедливого суду і переслідувань кримських мусульман.

Адвокати севастопольців Зейтуллаєва, Ваїтова, Примова і Сайфуллаєва готуються оскаржити вироки. “Безумовно, захист не згоден із вироком суду, вважає його незаконним і несправедливим”, – заявила Оксана Железняк, адвокат Рустема Ваїтова.

Під час судового засідання 7 вересня суддя зачитав лише вступну і резолютивну частини вироку.

При цьому Зейтуллаєву перекваліфікували злочин з частиною 1 статті 205.5 (“організація діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною”) на частину 2 цієї статті (“участь в діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною”) Кримінального кодексу Росії.
У результаті він отримав термін у вигляді семи років позбавлення волі в колонії загального режиму. Раніше прокурор просив для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму.

Сайфуллаєву, Ваїтову і Примову суд дав по п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму, і це мінімально можливе покарання за статтею, враховуючи, що засуджені не визнали свою провину.

“Це свідчить, у першу чергу, про неспроможність висунутих обвинувачень, які так і не знайшли свого підтвердження в ході судового слідства”, – цитує Железняк “Радіо Свобода”.

“Це маленький перелом, що веде до великих перемог”, – прокоментував вирок Зейтуллаєва його адвокат Еміль Курбедінов.

Суд над Зейтуллаєвим, Ваїтовим, Прімовим та Сайфуллаєвим почався в червні. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі.

Російські правозахисні організації визнали цих кримчан політв’язнями.

Представники міжнародної ісламістської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в одному халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього. У Росії “Хізб ут-Тахрір” із 2003 року визнали терористичною організацією та заборонили.

Раніше МЗС України назвало “черговим свідченням політичних репресій” суд над чотирма громадянами України, які були незаконно затримані на тимчасово окупованій території АР Крим та переміщені всупереч їхньої волі в Російську Федерацію.

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца сьогодні, 7 вересня, заявила через соцмережі: “Міжнародний тиск, акції на підтримку Ільмі Умерова подіяли. Тепер важливо зняти з Умерова незаконні обвинувачення. Цинізм держави-окупанта: Умерова звільнили з лікарні і одночасно незаконно засудили чотирьох кримських татар до 7 та 5 років. Висловлюємо протест у зв’язку з незаконними вироками. Вимагаємо від Росії припинити репресії проти кримських татар”.

Читайте також:
МЗС: Росія незаконно утримує 13 українських політв’язнів

Умерова випустили з психлікарні в Криму. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна