Рада дала згоду на арешт судді Чауса, який утік

 

Верховна Рада на ранковому засіданні 6 серпня дала згоду на затримання та арешт судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса. За постанови №5070 і №5071 з цього приводу проголосували відповідно 281 і 279 депутатів.
Однак раніше він виїхав за межі України і, за даними прокуратури, зараз перебуває в окупованому Росією Криму.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що Чауса заздалегідь запросили на засідання профільного комітету та парламенту – але він не з’явився, тому це подання розглядають за його відсутності цілком законно.

При цьому на засіданні комітету у вівторок вранці був адвокат Чауса, який представляв його позицію, додав голова Комітету ВР з правової політики і правосуддя Руслан Князевич.

Як відомо, детективи НАБУ викрили суддю Чауса на хабарі з банкою грошей у сумі 150 тис. доларів 9 серпня.
Подання щодо Чауса, підтримане і внесене головою Верховного суду України, надійшло до парламенту 16 серпня.

Виступаючи з трибуни ВР 6 вересня, голова Верховного суду Ярослав Романюк сказав, що він підтримав подання Генпрокуратури і вніс його на розгляд Верховної Ради, бо суддя Чаус тривалий час вимагав, а 9 серпня отримав хабар за вирок, який не позбавляє волі.

Романюк повідомив, що суддя Чаус не з’являється на допит, за місцем проживання й роботи його немає, члени сім’ї та співробітники не можуть вказати його місцеперебування, контакти судді не відповідають. Тому він вважає, що, залишаючись на волі, суддя “може скритися”.

Відповідаючи на запитання депутата Єгора Соболєва, Романюк повідомив, що Вища рада юстиції раніше відмовилася звільнити Чауса за справи проти учасників Автомайдану, постановивши, що він не порушував присягу такими діями.

Голова ВСУ також не зміг сказати, чи Вища рада юстиція відреагує на слова Чауса по те, що він мав ділитися хабаром із головою Дніпровського райсуду.

Романюк також уточнив, що 2 червня було внесено зміни до законодавства щодо обмеження суддівського імунітету, згідно з яким у разі повторення злочину дозвіл на зняття недоторканності з судді не потрібен. Але ці зміни набудуть чинності невдовзі.

Князевич також зазначив, що за 2 тижні парламент втратить право надавати дозвіл на зняття недоторканності з суддів, це стане компетенцією Вищої ради юстиції.

Вважається, що Микола Чаус перебував на гачку Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

Читайте також:
ВРЮ пояснила, чому скандального суддю Чауса не звільнили раніше

Суддя Чаус не прийшов на призначений йому допит у НАБУ. Там переконані: не втече

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.