На чергових місцевих виборах у ФРН партія Меркель – лише третя, після правих популістів

 

Ще один тривожний сигнал із політичного поля ФРН: за попередніми результатами, друге місце на виборах до ландтагу (місцевого парламенту) федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія посіла партія правих популістів “Альтернатива для Німеччини”, яка набрала 20,8% голосів.

Проросійська права опозиція випередила правлячу партію Ангели Меркель – ХДС (Християнсько-демократичний союз), яка стала третьою лише з 19%. Перше місце з результатом 30,6% посіла СДПН (Соціал-демократична партія Німеччини), яка наразі входить до керівної коаліції з ХДС на федеральному рівні.

Ще одна проросійська партія – “Ліві” (“Ді Лінке”) здобула 13,2% голосів виборців. Решта політичних сил не змогли подолати 5-відсотковий бар’єр.
Явка на виборах склала 61,6 відсотка.

Такі результати гарантуватимуть соціал-демократам 26 місць у ландтазі. “АдН “отримає 18 місць, ХДС – 16, “Ліві” – 11 мандатів.

Усі партії, які за результатами голосування пройшли до земельного парламенту Мекленбургу-Передньої Померанії, виключили співпрацю з правими популістами з “АдН”, інформує “Німецька хвиля”.

СДПН, яка посіла перше місце, отримала право сформувати коаліційний земельний уряд. Однак чинний прем’єр-міністр федеральної землі Ервін Зеллерінг, який представляє соціал-демократів, поки не визначився з партнерами по новій правлячій коаліції.

Упродовж останніх 10 років партнером СДПН по коаліції був Християнсько-демократичний союз (ХДС). Зеллерінг заявив, що не виключає подальшої співпраці з ХДС, однак переговори проводитимуться і з іншими партіями, крім правопопулістської “Альтернативи для Німеччини”.

Мекленбург-Передня Померанія (столиця – Шверін) – федеральна земля на північному сході Німеччини зі складу колишньої НДР.
За результатами попередніх виборів до ландтагу, що відбулися 4 вересня 2011 року, в ньому були представлені: СДПН (27 депутатів), ХДС (18), “Ліві” (14), “Зелені” (7), ултраправі НДП (Національно-демократична партія, 5).

Нагадаємо, 13 березня відбулися місцеві вибори в німецьких землях Рейнланд-Пфальц, Баден-Вюртемберг та Саксонія-Ангальт, які також стали свідченням падіння підтримки політичної сили Ангели Меркель. Перемігши в Саксонії-Ангальт, ХДС посіла друге місце в Баден-Вюртемберзі (поступившись “Зеленим”) та Рейнланд-Пфальці (де перемогла Соціал-демократична партія).
В усіх трьох землях значний відсоток голосів виборців отримала правопопулістська “Альтернатива для Німеччини”: 23% (друге місце) у землі Саксонія-Ангальт; 12,5% – у Баден-Вюртемберзі й 11% – у Рейнланд-Пфальці.

 

Читайте також:
Кожен четвертий східний німець більше довіряє Путіну, ніж Меркель, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна