У Ватикані канонізували Матір Терезу

 

Папа Римський Франциск зарахував до лику святих матір Терезу – католицьку черницю, яка прославилася на весь світ організацією медичної допомоги індійським біднякам.

Як повідомляє BBC, на церемонію канонізації на площі Святого Петра в Римі зібралися близько 100 тисяч людей. На балконі собору Святого Петра вивісили плакат із зображенням блаженної. Натовп зустрів канонізацію матері Терези оплесками.

У своїй промові на латині Папа Франциск сказав: “Ми заявляємо й визначаємо блаженну матір Терезу Калькуттську святою”.

Мати Тереза (справжнє ім’я Аньєза (Агнес) Гондже Бояджіу) народилася 26 серпня 1910 року в католицькій албанській родині в Скоп’є, нині столиці Македонії, а тоді – вілаєту Косово Османської імперії. У 19 років вона поїхала до Ірландії і там вступила в чернечий орден “Ірландські сестри Лорето”. У 1931 році прийняла постриг і взяла ім’я Тереза на честь канонізованої в 1927 році черниці-кармелітки Терези з Лізьє, відомої своєю добротою і милосердям.
Орден направив Терезу на служіння до Індії, де вона спочатку викладала в жіночій школі святої Марії в Дарджілінгу, а у вересні 1946 року отримала благословення від керівництва ордену допомагати хворим в Калькутті.
У 1950 році мати Тереза заснувала жіночу чернечу конгрегацію “Сестри місіонерки любові”, в якій зараз перебувають близько 4500 її послідовниць, допомагають бідним і хворим у більш ніж 100 країнах незалежно від їх національності та віросповідання.

Мати Тереза стала всесвітнім символом милосердя і в 1979 році була удостоєна Нобелівської премії миру. Але на її адресу лунала і критика: за отримання грошей на благодійність від одіозних диктаторів, антисанітарні умови в деяких лікарнях, що перебували під її патронатом, та заклики не давати наркотиків навіть приреченим онкологічним хворим.

Мати Тереза померла у віці 87 років і була беатифікована (перша сходинка канонізації в католиків) Папою Іваном Павлом ІІ у 2003 році.
Ватикан визнав два випадки чудесних зцілень завдяки молитвам матері Терезі. У 2002 році жінка в Індії вилікувалася від пухлини в черевній порожнині, в 2008 році у бразильця зникла пухлина мозку.

Папа Франциск раніше заявляв про намір завершити процедуру канонізації матері Терези протягом оголошеного Ватиканом Року милосердя, що закінчується в листопаді 2016-го.

Читайте також:
У День Незалежності України Папа Франциск заявив, що молиться за мир в “улюбленій” країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна