У Самарканді готуються до похорону президента Узбекистану, – ЗМІ

 

У Самарканді, рідному місті першого президента незалежного Узбекистану Іслама Карімова, відбуваються приготування до його поховання.

Про це повідомляє агентство “Фергана“.

Фотографії, зроблені кореспондентом агентства в четвер, 1 вересня, свідчать про те, що узбецького лідера поховають на Самаркандському цвинтарі, який примикає до архітектурного й історичного пам’ятника Шахі Зінда, де поховані двоє братів та матір Карімова.

За даними “Фергани”, про смерть президента буде офіційно оголошено в п’ятницю, 2 вересня, а похорон Карімова відбудеться в суботу, 3 вересня.

Як стверджує агентство, увечері 1 вересня урядовий літак із тілом 78-річного Карімова вилетів із Ташкента в Самарканд.

За інформацією “Фергани”, упродовж п’ятниці-суботи для участі в траурних заходах в Узбекистан  прибудуть представники найвищого керівництва низки країн СНД і далекого зарубіжжя. Персональний склад делегацій поки не відомий.

Раніше, близько 20-ї години за київським часом, у “Фейсбук”-групі “Здоров’я Карімову” з’явилися фотографії з Самарканда, де явно готуються до якихось заходів: метуть вулиці і сквери.

Також був оприлюднений запис адміністратора групи про те, що “апарат штучного кровообігу був відключений сьогодні”, а незабаром у рідному місті колишнього президента відбудуться похорони Іслама Карімова.

Здоровья-Каримову

Після цього в групі, яку було створено для спільної молитви за здоров’я “батька нації”, з’явилися десятки образливих коментарів із вимогами до адміністратора не “поширювати брехню”.

Тим часом сайт “Озодлік” (узбецька служба Радіо “Свобода”) повідомив, що до Самарканда прибув прем’єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіяєв.

До останнього моменту влада Узбекистану продовжувала переконувати громадськість у тому, що президент Карімов живий.

31 серпня його дочка Лола привітала співвітчизників з Днем незалежності і подякувала за підтримку й побажання одужання її батькові.

А на сайті прес-служби президента з’явилося святкове привітання самого Іслама Карімова з приводу 25-річчя незалежності країни.

“Щиро, від усього серця вітаю всіх вас, весь наш народ зі святом 25-річчя державної незалежності Узбекистану, яка відкрила нову сторінку у багатовіковій історії нашої країни, звільнила її від кайданів тоталітарного ладу, дала нам можливість побудови вільного і благополучного життя”, – зокрема, зазначається в тексті.

Як писала Новинарня, 29 серпня агентство “Фергана”, посилаючись на власні джерела, повідомило про смерть незмінного президента Узбекистану Іслама Карімова.

За два дні до того у Карімова, який очолював країну протягом усіх 25 років з часу здобуття незалежності, стався крововилив у мозок.

Читайте також:
26,5 років Карімова та інші “найтриваліші” президенти екс-СРСР. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна