У Нідерландах оприлюднили нові документи щодо збитого “Боїнга” на Донбасі

 

Суд зобов’язав міністерство безпеки і юстиції Нідерландів опублікувати нову партію документів щодо катастрофи малазійського “Боїнга” рейсу МН17  в небі над Донбасом, передає “Укрінформ”  з посиланням на нідерландське видання NL Times.

Рішення прийнято на підставі звернення трьох голландських видань – NOS, RTL Nieuws і Volkskrant, які апелювали до Акту про свободу інформації.

Як повідомляє NL Times, документи розкривають деякі аспекти дій нідерландського уряду після катастрофи. Зокрема, з документів видно, що уряд Нідерландів з самого початку вважав, що бойовики відповідальні за катастрофу літака.

“Нові документи – це інтерпретації в звітах національного координатора з питань контртерористичної діяльності та безпеки, складених незабаром після катастрофи. У них ідеться про факти щодо того, що сталося, винуватців і проблеми, яких очікували”, – йдеться в повідомленні.

Матеріали, зокрема, були опубліковані на веб-сайті RTL Nieuws.

У документах обговорюється кількість жертв катастрофи і ситуація всередині Нідерландів у зв’язку зі знищенням літака і великою кількістю жертв голландських громадян.

“Якщо є сліди того, що літак був збитий, це створить додатковий шок, особливо якщо це було зроблено навмисно”, – цитує видання текст документів.

“Якщо є сліди того, що літак було збито, це створить додатковий шок, особливо, якщо це було зроблено умисно”, – цитує видання текст документів.

Крім того, в матеріалах ідеться про те, що нідерландська сторона на ранніх стадіях розслідування виступала за те, щоб судовий процес проходив у Нідерландах.

Крім того, у документах обговорюються труднощі із репатріацією тіл загиблих та складність майбутнього розслідування.

Як відомо, попередні данні кримінального розслідування мають бути оприлюднені прокуратурою Нідерландів 28 вересня.

Нагадаємо, літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року поблизу Тореза (Донецька область). Загинули всі 298 осіб, пасажири й екіпаж.

Рада з питань безпеки Нідерландів у жовтні 2015 року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи “Боїнга” МН17, що був збитий на сході України у липні 2014 року.
Звіт містить інформацію тільки про обставини катастрофи літака, але не називає винуватців події. Цим займається міжнародна група криміналістів, в яку входять представники голландської прокуратури.

Нідерландський радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із зенітно-ракетного комплексу “Бук”.
Голова ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв’ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

 

В кінці лютого 2016 року група розслідувачів Bellingcat представила свою остаточну версію загибелі “Боїнгу” , в якій вся провина покладається на російських військових.

Bellingcat, як і голландське слідство, вважає місцем запуску ракети точку біля населеного пункту Сніжне в тилу проросійських сил. Сама ж установка “Бук”, як стверджується в доповіді Bellingcat, управлялася кадровими російськими військовими.

На початку травня група Bellingcat опублікувала  звіт, в якому дослідники назвали номер російської установки “Бук”, яка збила малайзійський “Боїнг” в Україні.

Читайте також:
Малайзія сподівається, що розслідування трагедії MH-17 закінчиться до кінця року

Міжнародна слідча група зацікавилася відеозйомкою “Бука” в Макіївці після пострілу в “Боїнг”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна