НАЗК розподілила між шістьма парламентськими партіями 391 млн. грн.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції розподілило 391 млн. гривень на фінансування статутної діяльності партій, що пройшли до парламенту, у 2016 році.
Відповідне рішення було прийнято на засіданні агентства, повідомила в середу агенція “Українські новини”.

Право на державне фінансування мають партії, які на виборах у Верховну Раду в 2014 році набрали більше 5% голосів виборців.

За словами голови НАЗК Наталії Корчак, найбільше державних коштів одержить партія “Народний фронт”, яка посіла на виборах перше місце (22,14% голосів) – 100 млн. 545 тис. гривень, “Блок Петра Порошенка” (21,81% голосів) – 99 млн. 87 тис. грн.

49 млн. 846 тис. грн. іде в “Об’єднання “Самопоміч” (10,97%), “Опозиційний блок” (9,43%) отримує 42 млн. 840 тис. грн.

Радикальна партія Олега Ляшка одержить із держбюджету 33 млн. 815 тис. грн., набравши на виборах 7,44% голосів, а ВО “Батьківщина”25 млн. 793 тис. грн. (5,68%).

Як відомо, у грудні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон “Про державний бюджет на 2016 рік” і передбачила державне фінансування політичних партій у розмірі 391 млн. грн.

Раніше, 8 жовтня 2015 року, Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (проект №2123а), передбачивши державне фінансування політичних партій.

Фінансування з держбюджету має цільове призначення – лише на досягнення статутних завдань. При цьому заборонено використовувати гроші на потреби передвиборної агітації. Кошти повинні бути витрачені протягом одного року, а всі невикористані гроші повертаються державі.

Законом передбачено, що політична партія може розраховувати на фінансування з державного бюджету з 2016 року лише при подоланні 5-відсоткового виборчого бар’єра на парламентських виборах 2014 року.
Тоді як після наступних виборів до Верховної Ради на щорічне фінансування можуть розраховувати партії, які отримають понад 2% голосів виборців.

Загальний розмір щорічного державного фінансування партій визначатимуть так: кількість виборців, що голосували на виборах народних депутатів, перемножать на суму, яка становить 2% розміру мінімальної зарплати. Гроші будуть розподілятися між партіями пропорційно до кількості відданих за них голосів.

Вважається, що закон щодо реформи політичних фінансів створив належний ґрунт для приведення регулювання ролі грошей в політиці у відповідність до світових стандартів, а також послаблення ролі олігархів у партійному фінансуванні.

Читайте також:
Аврал у НАЗК: шістьом партіям перепало 390 млн. грн. з бюджету. Звіти здали 128 партій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна