Євросоюз профінансує новий проект із реформування поліції в Україні

 

Міністерство внутрішніх справ України спільно з Євросоюзом запускає новий проект із реформування поліції. Очікуваний розмір допомоги становитиме близько 6 мільйонів євро, повідомляє департамент комунікації МВС.

Як зазначається в повідомленні, проект складатиметься з двох частин: концепції community policing (взаємодія поліції із громадою) та сrowd control (забезпечення громадського порядку).

Про запуск проекту у вівторок, 30 серпня, повідомив голова Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас під час зустрічі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

“Спільна програма є логічним продовженням та поглибленням процесів реформування нової поліції”, – зазначають у прес-службі МВС.

За словами Ланчінскаса, головним партнером у реалізації проекту виступає поліція Швеції, також будуть залучені фахівці з Данії.

Аваков, у свою чергу, висловив переконання, що успішна реалізація проекту не тільки забезпечить більш ефективну роботу поліції, а й сприятиме підвищенню рівня довіри населення.

“Ми плануємо почати цю роботу в трьох регіонах: Київ, Львів та Харків. Я зацікавлений, аби пілотні проекти були максимально успішними. Ми робимо системні кроки і для нас ці питання є принциповими”, – зазначив очільник МВС.

Він додав, що паралельно в цих пілотних регіонах буде здійснюватися реформа кримінальної поліції та системи ізоляторів тимчасового утримання злочинців.
А в рамках напрямку сrowd control планується створення спеціального поліцейського загону, діяльність якого базуватиметься на принципі деескалації напруги під час масових заходів.

“Це буде новий немілітаризований поліцейський підрозділ для забезпечення громадського порядку”, – зазначив Аваков.

За його словами, при цьому буде враховано досвід шведської “діалогової поліції”, яка застосовує силу тільки після оцінки ризиків проведення переговорів.

Водночас громадські активісти, обізнані з ходом реформи поліції в Україні, до нового проекту МВС-ЄС поставилися скептично.

“Отже, якщо хто не зрозумів, основна біда міліції, яку терміново треба виправити, це, виявляється «контроль натовпу», якому терміново треба ЩЕ повчити силовиків. На кошти закордонних партнерів. А то недовчили.
Краще б контролювали рівень садизму у співробітників, їй-богу”, – зауважила журналістка Ольга Худецька, яка була учасницею комісій з атестації співробітників поліції.

Читайте також:
Жителя Кривого Озера в кайданках поліція застрелила впритул із неслужбової зброї.
Суд обирає запобіжний захід

Поліцію в Кривому Озері розформували. Суд просить арештувати поліцейських без застави

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна