Група “Першого грудня”: Популізм став реальною загрозою українській державності

 

“Популізм, суттю якого є політична корупція, став реальною загрозою українській державності” — про це ідеться у зверненні ініціативної групи “Першого грудня”.

У відозві, поширеній на сайті групи, її підписанти – В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак та Ігор Юхновський – звертають увагу суспільства на загрозу популізму як джерела та суті політичної корупції.

“Демократичні, ліберальні цінності піддаються серйозним випробуванням. Авторитарні режими збирають несподівані дивіденди. Популізм буйним цвітом розцвітає і в Україні”, — говорять інтелектуали.

“Популізм жадібний, і тому продажний. Він залюбки паразитує на соціальних бідах, лукаво спрощуючи складне, безсоромно експлуатуючи найпростіші соціальні емоції, спокушаючи суспільство легкими шляхами до матеріального благополуччя та справедливості”, — йдеться у зверненні.

Учасники групи “Першого грудня” вважають, що суттю популізму є політична корупція.

“Порожні обіцянки й грізні «прокльони» на адресу «ворогів народу» – хабар утомленому суспільству. За них він прагне отримати прибуток у нечувано великих розмірах. Популізм миттєво розпізнає “своїх” і лучить їх у мережі корупційної змови…
Популізм став реальною загрозою українській державності — адже він не здатен до конструктивної праці, йому чужі національні, державні інтереси”, – сказано у відозві.

Протиставитись цьому, на думку ініціативної групи “Першого грудня”, можна свідомою солідарністю здорових і творчих осередків суспільства, об’єднаних задля реального реформування країни.

“Протиставити популізмові можна лише громадянську зрілість. А зрілість передбачає відповідальність. За себе, необдурених. За своїх нащадків. За країну, в якій живеш і яка назавжди є твоєю батьківщиною”, — підкреслено у зверненні.

Як відомо, створена у 20-ту річницю референдуму ініціативна група “Першого грудня”, до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції, декларує мету – домогтися встановлення в країні нових правил та сприяти поширенню моральних цінностей.

Читайте також:
Група “Першого грудня” заявила про національний розкол у разі прийняття змін до Конституції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна