Студент, якого найбільше побили на Євромайдані, тепер боєць ЗСУ і брав участь у параді

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.нет”

(FB)

Коли вночі 30 листопада 2013 року “Беркут” розігнав студентську демонстрацію на Майдані, серед тих упертюхів, які не захотіли піти з Майдану та були побиті, найважчим постраждалим став студент київського інституту імені Грінченка Віталій Кузьменко. Без будь-якого захисту і зброї, він став просто жертвою погромників, отримав важкий струс мозку й перелом руки, але сила духу і впевненість у своїй правоті у нього була колосальна, і зламати його зсередини “беркути” не змогли.

Віталій – ровесник незалежності, 1991 року народження, був тонким юнаком, істориком, з тихою інтелігентною мовою й довжелезним волоссям.

Віталій Кузьменко побитий на Майдані

Ми лежали в сусідніх палатах, у Віталія на ліжку був пов’язаний прапор України, і він жахливо дратував всю владу Януковича, тому що інші отримали не такі важкі травми, а Кузьменко був живий доказом сваволі, і його єдиного виписати було ніяк не можна, а іноземні дипломати та преса ходили на нього дивитися.
І тоді проти Віталія влада вчинила зухвалу провокацію в лікарні (звинуватили в крадіжці мобільного телефона – “Н”) – думали, залякають “ботана”, візьмуть на гачок, закриють рота…

Спасибі тоді “Фейсбуку”, адвокатові Артемові Ясиновському, народному депутату Лесі Оробець, редактору “1+1” Олені Несміян і репортерові Валерії Ковалінській, які миттєво прилетіли на допомогу й допомогли відбити провокацію.

Я вперше побачив, яка колосальна сила самоорганізації суспільства прокинулася на Майдані.

І подивіться всі ті, хто тоді переживав і допомагав – це все дуже правильно було:

Віталій Кузьменко в АТО

Віталій Кузьменко в АТО

Віталій пройшов Майдан, волонтери, потім пішов добровольцем до армії й служить у 54-му розвідбаті.

Тепер цей ровесник незалежності став її захисником, став справжнім Воїном.

24 серпня Віталій Кузьменко марширував в колоні сухопутних військ на параді Хрещатиком, йшов зі зброєю в руках по Майдану, який він вийшов захищати тоді, в листопаді 2013 року, і захищає відтоді щодня.

Віталій Кузьменко 54 розвідбат на параді

На фотографії колишній студент Кузьменко – в центрі.

Народ, який зумів завоювати свою свободу, вже ніколи її нікому не віддасть. Спасибі нашим солдатам Свободи.




Читайте також:
Чому потрібен військовий парад: логіка бійця ЗСУ

Полторак доповів президенту про дислокацію техніки, яка була задіяна в параді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна