Україна купує газ в ЄС дешевше, ніж у Газпрому. Післяреволюційна економія – $5 млрд.

 

НАК “Нафтогаз України” закуповує газ у Євросоюзі за ціною, нижчою від передбаченої контрактом із російським “Газпромом”, і економить на цьому мільярди доларів. Про це повідомляє НАК на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

У прес-службі НАК зазначають, що оголошена “Газпромом” контрактна ціна газу для України на третій квартал 2016 року – $172 за 1 тис. куб. м (з урахуванням поправки на калорійність).

Натомість “Нафтогаз” наголошує, що “ціна газу для нас з ЄС вже нижча 185 доларів”.

“У випадку диверсифікації джерел імпорту газу Україна не платить ціну за незалежність, а вже отримала від неї чималий зиск. З 2014 року наша країна зекономила 450 млн. доларів на закупівлі газу у європейських постачальників, навіть з урахуванням усіх ситуативних знижок, які нам був змушений давати “Газпром”, – зазначили в НАК.

“Якщо порівняти фактично сплачену нами суму і суму, яку ми мали б заплатити “Газпрому” за ті ж обсяги за ціною в контракті, то Україна зекономила вже близько 5 млрд. доларів”, – ідеться в повідомленні.

“А якщо не забути ще про астрономічні суми за “бери або плати”, які ми зараз відбиваємо в суді, то сума в потенційному ціннику з півночі вже на 44 млрд. доларів перевищує те, що ми заплатили за останні 2,5 роки. Цю суму Україна ніколи б не змогла виплатити грошима. В нас лишався б небагатий вибір — ми розплачувалися б геополітичними поступками, преференціями, активами, територіями. Незалежність – це розумно”, – підсумовує прес-служба НАК.

Раніше, 23 серпня, “Нафтогаз” оприлюднив привітання з Днем Незалежності у вигляді інфографіки, яка показує зменшення залежності України від російського газу: від 78% російського “блакитного палива” у всьому обсязі споживання в 1991 році до 0% – за сім місяців 2016 року.

Україна - газова залежність від Росії

Читайте також:
Україна не платитиме Росії за газ, спожитий “ДНР” і “ЛНР”

Україна вперше пройшла зиму без російського газу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна