Туреччина вибила бойовиків ІДІЛ із прикордонного міста в Сирії. Дамаск обурений

 

Сирійські повстанці за підтримки збройних сил Туреччини, що перейшли сирійський кордон, вибили вибили бойовиків терористичного угруповання “Ісламська держава” з прикордонного міста Джараблус на півночі Сирії.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після зустрічі в Анкарі з віце-президентом США Джо Байденом, повідомляє Радіо Свобода.

Байден, у свою чергу, від імені Сполучених Штатів висловив рішучу підтримку дій турецьких військових у Сирії й додав, що повітряне прикриття операції здійснювала бойова авіація США.

“Ми вважаємо, що Туреччина має контролювати свій кордон”, – зауважив Байден.

Перед цим віце-президент США звернувся до сил сирійських курдів, яких Анкара вважає “терористами” і які користуються підтримкою Вашингтона, із закликом відступити з регіону, де вони вже теж зайняли деякі позиції, на схід від річки Євфрат.

Байден застеріг, що інакше ці курдські загони можуть втратити підтримку США.

Офіційна Анкара наголошує, що спільна операція турецьких військ та одного з об’єднань сирійських повстанців, Вільної сирійської армії, мала на меті вибити з прикордонного регіону як бойовиків ІДІЛ, так і курдські загони, що теж готувалися штурмувати Джараблус.

Водночас міністерство закордонних справ Сирії, уряд якої воює як з ІДІЛ, так і з повстанцями Вільної сирійської армії, засудив військову операцію Туреччини на території країни.

У зовнішньополітичному відомстві Сирії наголосили, що будь-які антитерористичні операції на її території мають проводитися за погодженням із Дамаском, повідомляє повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

Також у сирійському МЗС звинуватили Туреччину в тому, що вона “намагається замінити ІДІЛ іншими терористичними угрупованнями, називаючи їх повстанцями”.

Як писала Новинарня, раніше 24 серпня Туреччина почала операцію Джераблуса за участю артилерії, авіації та наземних сил.

Читайте також:
Українців закликають терміново залишити Алеппо, де повстанці й війська уряду Сирії готуються до великої битви

Черговий теракт у Туреччині: на весіллі вбито щонайменше 50 людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна