1991. Як на Верховній Раді боролися два прапори, – В’ятрович

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті

(FB)

Це сталося 4 вересня 1991 року. Вже в незалежній 10 днів Україні депутати гаряче дискутували з приводу прапора на куполі Верховної Ради.

Врешті люди, які стояли на вулиці, побачили, що радянський червоно-синій почав спускатися донизу. Натовп заревів від тріумфу – нарешті сталося, імперія впала. Хтось згадував відомий з історії момент, коли спускали прапор Британії над парламентом Індії. Ще мить, і мав з’явитися довгожданий синьо-жовтий.

І він справді почав здійматися щоглою догори, але… поруч із ненависним червоно-синім. Досі неясно, чи це було результатом чиєїсь недбалості, чи злого умислу, але цей момент став символом наступних років незалежності, коли Україна важко виплутувалася з радянських тенет.

прапор на Верховній Раді - 1991

Переплутані прапори кілька хвилин ніби боролися між собою за першість, в натовпі наростало незадоволення. Зрештою прапори спустили, і за мить над куполом за майорів таки синьо-жовтий.

Хоча ще 23 роки після цього шпиль над прапором вінчала радянська зірка. Її позбулись щойно після Революції Гідності.

Читайте також:
День прапора: Історії чотирьох прапороносців України

На Софійській площі державний прапор підняли президент Порошенко та донька загиблого героя з Донеччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна