В Ірані розповіли, чому витурили російську авіацію зі своєї бази

 

Міністр оборони Ірану Хосейн Дехган розкритикував російських колег за розголошення інформації про використання ВПС РФ іранського аеродрому Хамадан. Як заявив міністр, рішення розповісти про використання бази у ЗМІ без погодження з Іраном було викликане “бажанням покрасуватися”, повідомляє Російська служба BBC.

“Зрозуміло, росіянам хочеться показати, що вони – супердержава і впливова країна, що вони активні у сфері безпеки в цьому регіоні і в світі”, – сказав міністр в інтерв’ю урядовому “Другому каналу” Ірану.
“За розголошенням цієї інформації бачиться неповажне ставлення і бажання покрасуватися”, – підсумував Дехган.

Міністр підкреслив, що на даний момент в Ірані не базується ніяких іноземних військових контингентів, так як це суперечить конституції країни.

Говорячи про використання хамаданської бази, міністр заявив, що необхідність надати базу для дозаправки російських бойових літаків продиктована тим, що Росія вирішила активізувати бойові дії на території Сирії.

ОНОВЛЕНО. Водночас російське видання “Комерсант” з посиланням на джерело у військовому управлінні пише: ще однією причиною, на підставі якої у Москви й Тегерана виникло непорозуміння, було те, що “російські військові хотіли використовувати авіабазу не тільки як аеродром підскоку, але і як повноцінний військовий об’єкт з розміщенням там відповідних арсеналів”. Іранську сторону такий варіант не влаштував.

Як стало відомо, 16 серпня Росія перекинула стратегічні бомбардувальники на авіабазу в Ірані.
База Хмеймім в сирійській Латакії, де розміщуються російські літаки, нібито не підходить для масивних Ту-22М3 – одних з найбільших бомбардувальників світу.

Але 22 серпня офіційний представник МЗС Ірану Бахрам Касімі заявив на прес-конференції, що російська військова авіація більше не використовує іранську авіабазу Хамадан.

Читайте також:
Україна й Іран будуть співпрацювати у всіх сферах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна