Умеров знепритомнів у психлікарні. Адвокати скаржаться у Страсбург на тортури

 

Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова надішле звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного. Про це повідомив у соцмережі адвокат Умерова Марк Фейгін.

“Проведену в лікарні Сімферополя психолого-психіатричну експертизу, при здоров’ї Умерова, що погіршується, ми розцінюємо як тортури, на порушення Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню”, – зазначив Фейгін.

Як стало відомо, стан здоров’я 59-річного Ільмі Умерова різко погіршився. Про це в неділю, 21 серпня, повідомила його дочка Айше Умерова.

“Сьогодні татові в лікарні стало погано: тиск впав, дуже зблід, посилився тремор, викликаний хворобою Паркінсона, і він втратив свідомість на деякий час”, – написала вона у “Фейсбуці”.

За словами дочки, Умерова швидко вдалося привести до тями.

Айше зазначила, що Ільмі стало погано близько 11:35, коли вона була поруч і вчасно викликала медсестру та чергового лікаря.

“Скоріш за все, це викликано стрибками цукру в крові (а в нього цукровий діабет), адже нерегулярне харчування – всього двічі на день з величезною перервою з 6 години вечора аж до 11 години наступного дня – при такому діагнозі просто неприпустиме. І плюс, гіпертонічний криз, що трапився 11 серпня, коли його в передінфарктному стані госпіталізували із зали суду”, – вважає Айше Умерова.

За її повідомленням, після того, як батько прийшов до тями, його оглянув черговий лікар і доручив медсестрам контролювати його тиск, вимірюючи показники кожні 15 хвилин.

“Татові дали телефон на пару годин, щоб він міг нам повідомити про свій стан. Останній раз, перед тим як віддати телефон, я з ним розмовляла – йому вже трохи краще, але голос дуже слабкий”, – написала Айше Умерова.

Вона додала, що за дві години жодна медсестра не зайшла і не проконтролювала стан батька.

“Поїдемо до нього о 17.00 – знову викличемо чергового, раз там персонал ставиться так байдуже!” – написала Умерова.

Як відомо, 12 травня ФСБ в окупованому Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за нібито заклик в ефірі каналу ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова неправильно переклали.

Його взяли на підписку про невиїзд. 11 серпня Умерову стало погано в суді, його ушпиталили. Незважаючи на це, суддя винесла постанову відправити Умерова на психіатричну експертизу. 

Заступника голови Меджлісу помістили в дев’яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

Адвокат Микола Полозов заявляє, що “при поточному стані здоров’я Умерова переміщення небезпечне для його життя”.

18 серпня адвокат Ільмі Умерова Едем Смедляєв повідомив, що йому не дозволили зустрітися з підзахисним.

19 серпня дочка Умерова Айше повідомила, що членам сім’ї та адвокатам дозволили з ним бачитися вдень з 11.00 до 13.00 і ввечері з 17.00 до 18.00.

Читайте також:
Переведення Умерова на психіатричну експертизу незаконне, – речниця МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна