За два дні бойовики втратили вбитими 24 людини. Окупантів уже не везуть у морг, – ГУР

 

Протягом 18-19 серпня підтверджені втрати незаконних збройних формувань Донецької й Луганської областей склали 24 загиблих та 37 поранених. Про це йдеться у зведенні Головного управління розвідки Міноборони України за 20 серпня.

Серед названих втрат – військовослужбовці 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка), 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ), 3-ї (Горлівка) та 100-ї (Макіївка) окремої мотострілецьких бригад 1-го армійського корпусу ЗС РФ, а також 6-го окремого мотострілецького полку (Кадіївка (Стаханов)) та 7-ї окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК ЗС РФ.

У розвідці зазначають, що значних втрат зазнала донецька батальйонна тактична група 331-го парушутно-десантного полку, що постійно дислокується в Костромі, 98-ї повітрянодесантної дивізії ВДВ ЗС Росії.

“У зв’язку із суттєвим погіршенням морально-психологічного стану російських десантників та з метою недопущення випадків дезертирства, командуванням ЗС РФ прийнято рішення щодо вивезення на територію Росії осіб, які відмовляються продовжувати контракт, ненадійних та хворих”, – ідеться у зведенні ГУР.

Також у Головному управлінні розвідки МОУ наводять факти “приховування дійсних причин загибелі та санітарних втрат серед особового складу”.

За даними розвідки, з початку серпня тіла загиблих на Донбасі кадрових російських військовослужбовців перестали звозити до моргу Донецької обласної клінічної лікарні ім. Калініна для проведення попередніх патологоанатомічних експертиз та тимчасового зберігання. Натомість їх завантажують у спеціально обладнані рефрижератори (до 20 тіл загиблих), які приховано вивозять на територію РФ, до Ростова-на-Дону.

У ГУР зазначають, що загиблі російські військові, призвані з числа добровольців для участі у бойових діях на сході України за спеціальними контрактами, підлягають прихованій кремації в мобільних крематоріях, обладнаних поблизу міст Донецьк та Луганськ без патологоанатомічної експертизи та оформлення свідоцтв про смерть.
Це “дозволяє командирам виключати їх зі списків військових частин як зниклих безвісти або подавати як таких, що знаходяться у розшуку як дезертири”, – повідомляє розвідка.

Крім того, згідно з розпорядженням командира 7-ї окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК, легкі поранення та поранення середньої важкості оформляються у лікувальних закладах як побутові.

Як заявив на брифінгу речник з питань АТО Олександр Мотузяник, це робиться, щоб зменшити фінансові компенсації за поранення й родинам загиблих.

Читайте також:
ГУР: Із Донбасу в Росію вивезли 38 убитих найманців. На їх місце агітують місцевих зеків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна