В “ЛНР” інспірують обстріли Кадіївки нібито з боку ЗСУ, щоб підтримувати “донецький” градус протистояння

 

Сепаратисти угруповання “ЛНР” фальсифікують факти обстрілу міста Кадіївка (Стаханов) нібито з боку Збройних сил України, щоб штучно роздмухати вогнище війни на Луганщині, слідом за ескалацією бойових дій на Донеччині. Про це пише на сторінці прес-центру штабу АТО у “Фейсбуці” прес-офіцер української сторони СЦКК на Донбасі Вадим Бакай.

“Нещодавно розкручувалася авантюра із нібито артилерійським обстрілом міста Кадіївки (Стаханова) ЗС України з важкої артилерії. При цьому «кустарщики» з ОРЛО намагалися видати розриви 82-мм мін за обстріл снарядами калібру 152-мм. Робилося це задля приховання того, що обстріл Кадіївки вівся саме з території ОРЛО, що чітко доведено фахівцями української сторони СЦКК та підтверджено спостерігачами СММ ОБСЄ”, – зазначає підполковник Бакай.

За його словами, це далеко не перший факт “самообстрілів” збоку НЗФ ОРДО/ОРЛО, який задокументований українською стороною СЦКК та доведений до відома представників спостерігачів ОБСЄ.

Раніше встановлені факти “самообстрілів” отримали додаткове підтвердження, коли у ЗМІ так званої “ЛНР” почався “розгін” інформації про те, начебто Збройні сили України 18 серпня знову обстріляли Кадіївку з артилерії калібром 122 мм.

Проведений українською стороною СЦКК аналіз обставин події показав, що теоретично з підконтрольної ЗС України території обстріли Кадіївки могли вестися з напрямку населених пунктів Попасна, Троїцьке та Новозванівка, які є найближчими до лінії розмежування на території, підконтрольній Україні, в даному районі.
“Але дальність від кожного з цих пунктів до Кадіївки складає не менше 18 км, що значно перевищує дальність стрільби артилерійських систем калібром 122 мм. А якщо взяти до уваги, що ефективна дальність стрільби будь-якої артилерійської системи не перевищує двох третин максимальної (на більших дальностях розсіювання сягає критичних для ефективної стрільби значень), то «факти», сфабриковані у ЗМІ ОРЛО, виглядають суцільним абсурдом”, – наголошує Вадим Бакай.

обстріл Кадіївки

“Для чого ж тоді цей гучний штучний гамір? І для чого таке вперте вчинення фальсифікацій, які зроблені хоч і з урахуванням попередніх помилок, але все ж таки дуже «топорно»?
На думку фахівців української сторони СЦКК, відповідь на ці питання досить проста.
Практично до останнього часу, обстановка на території ОРЛО та суміжній з нею території, підконтрольній ЗС України, на відміну від ОРДО, залишалася порівняно спокійною, а кількість порушень режиму припинення вогню практично дорівнювала нулю.
На тлі начебто постійних обстрілів «мирних» населених пунктів ОРДО (“ДНР” – “Н”) така ситуація виглядала непереконливо, що і спонукало псевдокерівників цих псевдоутворень спільно з їх кураторами до штучного роздмухування вогнища війни і на цій території”, – пише прес-офіцер СЦКК.

Але, зазначає він, проблема в тому, що територія окупованих районів “ЛНР” не настільки урбанізована, як “ДНР”, “і так яскраво показати «звірства укрофашистів» як в ОРДО, досить проблематично”.

“Поблизу лінії розмежування сторін [не Луганщині] просто немає Горлівки, Ясинуватої, Донецька, які нещадно експлуатуються пропагандистами НЗФ ОРДО для підтримання градусу протистояння.
У цих умовах доводиться вдаватися до пошуку «нестандартних» рішень. Одним з таких рішень, спрямованих на розкачування ситуації в ОРЛО, і стала фабрикація фальшивок про «обстріли» Кадіївки”, – робить висновок підполковник Бакай.

Також підконтрольні бойовикам “ЛНР” Первомайськ і Кіровськ не використовуються з цією метою, на думку прес-офіцера, тому що вони ближче до лінії розмежування, а авторам провокацій необхідно показати, що обстріли ведуться з великокаліберної далекобійної артилерії, і, по можливості, якщо вдасться, – з РСЗВ (ракетних систем залпового вогню).

“Крім того, саме з Кіровська та Первомайська і здійснюються самообстріли, що бойовикам конче необхідно завуалювати”, – підкреслює Бакай.

“Розрахунок ватажків НЗФ дуже простий – місцеві мешканці мають чітко усвідомити, що «прильоти» йдуть з підконтрольної ЗС України території, а для цього вказані населені пункти повністю підходять, адже розташовані саме на таких напрямках. До того ж, у населення не виникає підозр щодо місць, звідки вівся вогонь, оскільки відстань від Кадіївки до Кіровська та Первомайська не дозволяє їх виявити або зафіксувати факти ведення вогню. Можна лише почути «удари» з «потрібного» боку”, – вказує аналітик.

“Таким чином, випущені швидким вогнем з декількох напрямків два-три снаряди створюють бажану видимість обстрілу з підконтрольної Україні території, а отримані людські жертви та руйнування – «яскраву» картинку для тиражування у ЗМІ та «промивання» мізків мешканцям ОРЛО, які стали забувати про «укрофашистів» і все частіше нагадують ватажкам НЗФ про проблеми з працевлаштуванням, пенсіями, зарплатами, комунальними послугами…” – зазначає Бакай.

На його думку, ці дії бойовиків “є яскравим підтвердженням їх реальних намірів і надалі за будь-яку ціну підтримувати ескалацію конфлікту на Донбасі”.

Читайте також:
Бойовики “ЛНР” обстріляли школу в Станиці Луганській

Прес-офіцер української сторони СЦКК констатує, що протягом першої половини серпня спостерігається тенденція до суттєвого загострення ситуації вздовж лінії розмежування сторін. Про це свідчать щоденні численні факти обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, які фіксуються спостерігачами української сторони СЦКК.

Крім того, впродовж останніх двох тижнів українською стороною Спільного центру задокументовані факти застосування незаконними збройними формуваннями переносних реактивних систем “Град-П”, гранатометів РПГ-27 “Таволга”, запалювальних боєприпасів та боєприпасів підвищеної могутності, більша частина яких спрямовується на житлові квартали та домівки мирних мешканців українських міст, містечок та селищ. Від систематичних обстрілів потерпають Мар’їнка, Красногорівка, Торецьк, Майорськ та інші населені пункти.

Поряд із власними збройними провокаціями, самопроголошені керівники “ДНР” і “ЛНР” вдаються до тиражування інформаційних фальшивок, повідомляючи про “космічну” кількість обстрілів з боку ЗСУ.

“Так, за версією «керівництва» недореспублік, щодоби з підконтрольної ЗС України території «прилітає» не менше 700 снарядів і мін. Що це, як не втрата відчуття реальності? Адже якщо навіть просто уявити такі масштаби застосування важкого озброєння, то у місцях обстрілів вже давно має бути переоране поле. При цьому «обвинувачувачі» навіть не обтяжуються необхідністю надати документальні підтвердження своїх вигадок”, – констатує український прес-офіцер СЦКК.

Читайте також:
Бойовики влучили великим калібром у церкву Московського патріархату в Авдіївці. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна