Держприкордонслужба відповіла прокуратурі щодо справи про незаконну вирубку лісу на Закарпатті

 

Державна прикордонна служба провела службові розслідування за фактами незаконної вирубки лісу на кордоні в Закарпатті. За їх результатами до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 керівників у Чопському загоні та Західному регіональному управлінні. Про це повідомили у ДПСУ, продовжуючи тему обшуків Генпрокуратури в Держприкордонслужбі в “закарпатській” справі.

“Ще 7 квітня ДПСУ повідомила усі зацікавлені органи – у т.ч. Генеральну прокуратуру та МВС  – про факти виявлення незаконної вирубки на одній із ділянок кордону у Закарпатті. Кримінальне провадження військовою прокуратурою було розпочато лише 14 квітня, а ще за два тижні була оголошена підозра чотирьом керівникам відділів Чопського прикордонного загону”, – повідомили в Прикордонній службі.

“Держприкордонслужба провела низку службових розслідувань (копії передані до військової прокуратури), за результатами яких до дисциплінарної відповідальності за несвоєчасне реагування на виявлені порушення притягнуто 19 керівників у Чопському загоні та Західному регіональному управлінні”, – додали у відомстві.

За даними ДПСУ, серед них звільнено з військової служби за службовою невідповідністю – сім осіб, позбавлено військового звання – дві особи, понижено в посаді – дві особи, оголошено про неповну службову відповідність – чотирьом особам.

“Підозра військовою прокуратурою була оголошена керівникам значно нижчого рівня, ніж ті, стосовно яких були застосовані заходи дисциплінарного впливу самим відомством. Що стосується епізодів справи із ознаками злочинів, то це питання не лежить в компетенції відомства і реагувати на них мають інші правоохоронні органи”, – зазначили у ДПСУ.

Також у Службі наголосили, що відомство “зацікавлене в об’єктивному проведенні слідства та встановленні усіх причетних до цього осіб”.

“В той же час кримінальну справу локального рівня намагаються перенести на масштаби адміністрації Держприкордонслужби, тим самим залишити поза увагою інших учасників цієї оборудки. Ми і досі не знаємо, хто безпосередньо займався вирубкою деревини, коло тих правоохоронців, за чиєї мовчазної згоди це відбувалося, кінцевих бенефіціарів”, – заявили у відомстві.

Державна прикордонна служба України звернулася до генерального прокурора з проханням передачі цього та інших проваджень за визначеною законом підслідністю.

Як відомо, 16 серпня в офісі Державної прикордонної служби в Києві відбулися обшуки у справі про незаконно вирубаний ліс на кордоні Закарпатської області й Словаччини: під час заходів з облаштування кордону Чопської прикордонної було вирубано 30 км лісу цінних порід і вивезено в Словаччину на загальну суму 1,5 млн доларів. Планом облаштування кордону вирубка не передбачалася.
Обшуки проводила головна військова прокуратура і поліцейський спецпідрозділ КОРД.

Речник ДПСУ Олег Слободян заявив, що це популістська акція, бо Держслужба співпрацює зі слідством, а у слідчих були перепустки у приміщення.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна