Порошенко на станції “Перемога” пообіцяв “безвіз” і транш ЄС уже за лічені тижні

 

Президент Петро Порошенко висловив впевненість у тому, що Євросоюз у найближчі тижні надасть безвізовий режим для громадян України. Про це він заявив у п’ятницю, 19 серпня, відкриваючи нову станцію метро “Перемога” в Харкові в п’ятницю, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Я переконаний, що найближчим часом Європейський Союз прийме рішення – вже лічені тижні залишилися до того, як відкриють “безвізові двері” в об’єднану Європу для українців”, – сказав Порошенко.

Також президент оголосив, що невдовзі Україна отримає черговий транш фінансової допомоги від ЄС.

“Я переконаний у тому, що найближчим часом ми матимемо потужну фінансову подушку для реформ у вигляді транша Євросоюзу”, – заявив Петро Порошенко.

Водночас глава держави зазначив, що необхідно проводити роботу з Європейським банком реконструкції та розвитку, й українському уряду потрібно прийняти відповідні рішення, передбачити можливості для місцевого бюджету для продовження будівництва метрополітену в Харкові.

Як відомо, раніше Міжнародний валютний фонд надіслав листа уряду України, в якому закликав невідкладно виправити недоліки системи електронного декларування і запустити її в повноцінному режимі.
17 серпня учасники термінової наради щодо вирішення проблеми з е-декларуванням, проведеної президентом Порошенком, повідомили про домовленість щодо термінового оформлення атестата відповідності системи е-декларування.

Напередодні представництво Євросоюзу в Україні та посольств країн-членів ЄС у Києві виступили із заявою, в якій йдеться, що запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.

Система електронного декларування, яка розпочала роботу 15 серпня в неповному режимі, є однією з ключових вимог на шляху до безвізового режиму.
У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Національне агентство із запобігання корупції обіцяє повноцінний старт електронного декларування доходів чиновників з 1 вересня.

Раніше повідомлялося, що президент Європейської ради Дональд Туск позитивно оцінив підготовку України до візової лібералізації з ЄС. Однак схвалення “безвізу” з боку ЄС потребує часу з огляду на процедуру. Зокрема, питання скасування віз мають розглянути на засіданні парламентського комітету, після цього – схвалити на пленарному засіданні Європарламенту, і, на завершення, має відбутися його схвалення Радою ЄС (країнами-членами).

Читайте також:
Висновок доповідачів Європарламенту: Україна має отримати безвізовий режим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна