НАЗК обіцяє запустити повноцінну систему е-декларування з 1 вересня

 

Національне агентство із запобігання корупції своїм рішенням внесло зміни у правову базу, що стосується електронного декларування. Про це йдеться в повідомленні про рішення агенції, ухвалене в четвер, пише “Європейська правда” з посиланням на прес-службу НАЗК.

Серед іншого, НАЗК узаконило ухвалене на нараді під головуванням президента рішення про термінове проходження атестації системи.

“Члени Національного агентства ухвалили рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року“, – заявила голова НАЗК Наталія Корчак.

Найбільш значуща частина рішення стосується зміни системи ідентифікації користувачів: НАЗК вирішило відмовитися від банківської ідентифікації, яка раніше була передбачена технічним завданням на систему.

Єдиний законний шлях декларування вимагає від посадовця отримати персональний електронний ключ.

“Суб’єктам декларування, які зареєструвалися в Реєстрі шляхом застосування електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, після набрання чинності цим рішенням для подальшої роботи в Реєстрі необхідно отримати особистий ключ та посилений сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису”, – зазначається в повідомленні НАЗК.

При цьому документи, подані суб’єктами декларування із застосуванням електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, є чинними до набрання чинності цим рішенням.

Система BankID містилася в технічному завданні на електронне декларування. Вона була запропонована з огляду на те, що держава не має спроможності видати електронний цифровий підпис всім суб’єктам декларування, кількість яких у наступному році, за деякими оцінками, може сягнути мільйона осіб.

Також у рішенні НАЗК знайдено шлях “легалізації” декларацій, поданих у систему до отримання нею сертифікації.

Такі особи повинні не пізніше 7 вересня “перевірити зміст поданих ними до Реєстру документів та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей у них подати виправлені документи”.

Як повідомляла Новинарня, 15 серпня голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. Водночас ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з програмним забезпеченням для системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Читайте також:
Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна