У Британії здійснило політ найбільше у світі повітряне судно, на 8 м довше за “Мрію”. ВІДЕО

 

Повітряне судно Airlander 10, що становить собою гібрид літака й дирижабля завдовжки 92 метри, здійснило перший політ.

Судно здійнялося в повітря з аеродрому Кардінгтон в англійському графстві Бедфордшир, повідомляє BBC. Перший політ було заплановано на 14 серпня, але тоді він не відбувся з технічних причин.

Airlander 10 - Martha Gwyn sizesAirlander 10 є найбільшим у світі літальним апаратом, його розмір на 15 м перевищує довжину найбільших пасажирських лайнерів і на 8 м більший від найбільшого у світі літака – Ан-225 “Мрія” (його довжина – 84 м).

Вага літального апарата становить 20 тонн. Його розробники стверджують, що він зможе піднятися на висоту 6 кілометрів.

Проект Airlander спочатку розроблявся для потреб армії США як розвідувальний літальний апарат, але був заморожений у 2012 році через скорочення оборонних витрат.

Навесні 2015 року проектом зацікавилася компанія Hybrid Air Vehicles, яка вирішила використовувати апарат для перевезення пасажирів і вантажів. Вона витратила 25 млн. фунтів на будівництво гібрида і вже отримала всі необхідні ліцензії на випробувальні польоти від регуляторів Європейського Союзу та Великої Британії.

Судно отримало назву “Марта Гвін” (Martha Gwyn) на честь дружини власника Hybrid Air. Також його прозвали “Літаюча дупа” – через свій незвичайний вигляд.

Судно здатне прийняти на борт до 48 осіб, перевозити вантажі до 10 тонн і сідати на воду. Воно може розвивати швидкість до 74 км/год, при цьому воно керуватиметься віддалено.

“Марта Гвін” зможе перебувати в повітрі до п’яти діб завдяки 1 млн. кубічних футів гелію (28,3 тис. кубічних метрів).

Airlander 10 - Martha Gwyn

Airlander 10 – Martha Gwyn

У Hybrid Air Vehicles кажуть, що Airlander 10 – багатоцільовий транспорт. Його можна використовувати для розвідки, забезпечення зв’язку, доставки гуманітарної допомоги, а також для пасажирських перевезень.

Airlander 10 - Martha Gwyn sizes 1

Читайте також:
Новий крок в історії авіації: закінчив навколосвітню подорож літак на сонячних батареях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна