Справу про конфлікт НАБУ й Генпрокуратури передали в СБУ. Силовики домовилися припинити “маски-шоу”

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко передав розслідування всіх правопорушень в ході конфлікту ГПУ й НАБУ 12 серпня Службі безпеки України. Про це він заявив на брифінгу в четвер, 18 серпня.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, який також брав участь у брифінгу, висловив упевненість, “що розслідування буде проведено швидко та прозоро”.
Він також зазначив, що на факти позбавлення волі співробітників НАБУ вже зараз потрібно реагувати.

У конфлікті між співробітниками Генпрокуратури та Антикорупційного бюро “є ознаки правопорушень з боку всіх сторін конфлікту”, визнав Луценко. Він заявив, що події, які відбулися, є неприпустимими, і буде зроблено все, щоб такого не повторилося.

Водночас Юрій Луценко вважає правомірними дії працівників ГПУ, які затримали двох невідомих осіб (оперативників НАБУ), що проводили стеження за прокурорами.
На виправдання групи заступника керівника департаменту Генпрокуратури з особливо важливих справ у сфері економіки Дмитра Суса Луценко назвав кілька важливих справ, які розслідує Сус, зокрема про викрадення й утримування “під землею” протягом трьох років колишнього голови ПрАТ “Нафтогазвидобування” Олега Семінського. На думку Луценка, Суса цілком могли б вистежувати й бандити.

Натомість директор Антикорупційного бюро заявив, що група Суса з самого початку знала, чиїх працівників вони взяли в заручники, адже бачили посвідчення працівників НАБУ. За словами Ситника, слідчі дії в рамках проваджень, які перебувають у НАБУ, проводилися згідно з чинним законодавством.

“Моя позиція незмінна: негласні слідчі дії, які проводилися, провадження, які перебувають у Національному антикорупційному бюро, проводилися згідно з чинним законодавством, під прикриттям силового підрозділу НАБУ”, – заявив Артем Ситник на спільному брифінгу.

Він розповів, що для об’єктивного розслідування інциденту, який стався 12 серпня між працівниками ГПУ та НАБУ, він запропонував генеральному прокурору Юрію Луценку “ті провадження, які зареєстровані працівниками Генпрокуратури, працівниками Національного антикорупційного бюро, передати незацікавленому слідчому підрозділу – Головному слідчому управлінню Служби безпеки України”.

Артем Ситник наполягає, щоб до групи процесуальних керівників входили представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а до розслідування були залучені міжнародні експерти.

“Ми не боїмося цього розслідування, ми навпаки – будемо всіляко сприяти цьому розслідуванню, представляти всі необхідні документи, щоб оцінка дій працівників НАБУ і Генпрокуратури була дана як можна швидше”, – сказав Ситник.

Він також повідомив, що ті провадження, за якими проводилися негласні слідчі дії, залишаються в НАБУ, і за ними в майбутньому буде проводитися розслідування до прийняття остаточного рішення щодо них.

У свою чергу Юрій Луценко пообіцяв не покривати порушників закону, хоч би де вони працювали.

“Як генеральний прокурор України я не планую жодним чином покривати будь-якого ймовірного порушника закону, чи працює він в НАБУ, чи він працює в САП, чи він працює в Генпрокуратурі”, – заявив Луценко на брифінгу.

Генпрокурор заявив, що після подій 12 серпня навколо НАБУ-ГПУ і 16 серпня в Держприкордонслужбі силовики домовилися інформувати один одного в разі застосування спецназу.

“На прикладі подій 12 серпня між НАБУ і ГПУ, на прикладі позавчорашніх дій в Державній прикордонній службі, де я також вбачаю перевищення необхідних заходів фізичного впливу спецназом щодо вахтера Держприкордонслужби, ми прийняли рішення, яке буде уточнювати алгоритм наших дій із застосування спецназу”, – сказав він.

Луценко зазначив, що, крім закону, є ще політичні й моральні домовленості керівників правоохоронних структур. “Ми домовилися про те, що в разі необхідності використання спецназу, за наявності відповідного рішення суду, керівник, який застосовує спецназ, інформує керівника іншого правоохоронного органу, куди цей спецназ може зайти щонайменше за п’ять хвилин до початку дій спецназу”, – повідомив Генпрокурор.

За його словами, в такому випадку керівник тієї силової структури, куди заходить спецназ, або добровільно надаватиме доступ до приміщень, де необхідно провести слідчі дії, або в разі відмови спецназ буде робити свою роботу. “Таким чином, “маски-шоу” між силовиками мають бути припинені”, – підкреслив Луценко.

Наприкінці брифінгу генпрокурор назвав НАБУ “партнерами” в спільній боротьбі зі злочинністю і потиснув руку Артему Ситнику.

Водночас голова НАБУ виглядав вочевидь незадоволеним і перед тим, упродовж брифінгу, кілька разів спростовував пояснення Луценка щодо конфлікту та надавав інакші трактування подій.

Читайте також:
Луценко після Ізраїлю обговорив кризу силових органів із керівниками НАБУ, САП, Порошенком і Ко

На пікеті під ГПУ оголосили про наміри відставити Луценка й нові вуличні акції на захист НАБУ

За поширення в інтернеті та ЗМІ відео “з поганим НАБУ” пропонують великі гроші, – волонтер

Нагадаємо, в Києві 12 серпня стався конфлікт між співробітниками Генпрокуратури і НАБУ. Оперативники Бюро, які здійснювали санкціоноване спостереження за прокурором Дмитром Сусом, були затримані й доставлені в Генпрокуратуру, де їх під тортурами тримали понад 10 годин. У цей час спецназ НАБУ застосував силу до працівників ГПУ.
Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальну провадження працівників Генеральної прокуратури, які викрали й утримували працівників НАБУ.

Цьому передував обшук, проведений Генпрокуратурою в НАБУ у справі про незаконну “прослушку”.

Читайте також:
Ситник: Війни між ГПУ й НАБУ немає, є приватні інтереси
департаменту “Кононенка-Грановського”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна